Интервјуа

Не живееме во комунизам и Црквата има право да го каже својот став за важните прашања во општеството

Порталот Поглед разговараше со Игуменот на манастирот Св Јован Бигорски – Отец Партениј. ПОГЛЕД: Оче Партениј, колку блиску/далеку е современиот Македонец од духовноста и верата како целина? На сите анкети досега кои се однесуваат на религиозноста, македонскиот народ, односно Македонецот, главно се изјаснувал како религиозен. Тоа покажува дека тој, сепак, верува, има извесна побожност, сака…

Бугарите и Македонците се браќa, имаат општа цивилизациска лулка

- Ваше Високопреподобие, игумен Партений, позицията на монасите от Бигорския манастир след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония предизвика голям интерес у нас, какво Ви накара първи от духовенството на двата народа да застанете зад тези исторически истини, извън политическите интереси? - За потребата од пријателство и добрососедство помеѓу нашите…

За егзорцизмот кај нас

Мотика: Дали постои егзорцизам во православието и како се дефинира? Архимандрит Партениј: Самата појава на демонопседнатост, а со тоа и на егзорцизмот, познати се во Православието уште од најстари времиња, уште од времето на најраната Црква. Терминот егзорцизам, од грчкиот збор ἐξορκισμός, што значи заколнување на злите духови (демоните) во името на Христа и нивно…

Би размислил за владика ако Бигорски стане епархија

Духовно празнувајќи го Христовото раѓање, да принесеме смирение, љубов и радост. Така треба да биде за Божиќ, но и во текот на целата година. Водејќи се од овие христијански принципи, монасите од Бигорскиот манастир ги надминале искушенијата што пред три години ги предизвикал пожарот. Љубовта кон своето монашко братство била пресудна отецот Партениј, игумен на…

Младите гледаат спас во Христовата револуција

Живеејќи го веќе цели 17 години православното монашко предание, бигорското братство стекнало многу духовни чеда и пријатели. Искушенијата што пред три години ги предизвикал пожарот ги надминале многу полесно, со заедничка поддршка од сите нив. Вака архимандритот Партениј, игумен на Бигорскиот манастир, ја опишува битката што изминатите неколку години ја води со одржување на манастирот,…

„Љубовта кон Бога е најдобар лек за душата“

1.Битолски весник: Ваше високопреподобие, кажете ни на почетокот што претставува за Вас наградата за животно дело што Ви ја додели Општина Битола. Архимандрит Партениј: Навистина оваа награда пријатно ме изненади и ја прифатив како чин на љубов, поддршка и едно признание за мене и моето братство, заради нашето скромно, пожртвувано залагање за духовно заздравување на…