Ознака: БПЦ

Богослужби

Светејшиот Патријарх Неофит со благопожелби за скоро сослужение

Чудесниот и свештен, небесен хор на Светите сехвални 15 Тивериополски свештеномаченици, кои на земјата славно Христа Го прославиле и со венци на бесмртна слава се украсиле, денес нѐ повикаа на торжествен собор во градот каде што својата крв бестрашно за…

Вести од светот

БПЦ: Наш свештен долг е да бидеме Црква-мајка и да помогнеме за канонскиот статут на МПЦ

Со оглед на фактот што МПЦ ја признава БПЦ – БП за своја Мајка -Црква, БПЦ – БП со сознание за својот свештен долг ја прифаќа одговорноста да покаже полно содејствие, со тоа што ќе посредува и ќе се застапува…

Вести од светот

Патријарх Неофит: Треба да ја прифатиме протегнатата рака од Македонија

Бугарскиот патријарх Неофит Треба да ја прифатиме протегнатата рака од Македонија. Ова го кажа патријархот Неофит како одговор на прашањето на бугарската новинска агенција БГНЕС. „Тоа е најмалото што можеме да го направиме, зашто тие се наши браќа, наш народ.…

Вести од светот

Зошто Синодот на МПЦ ѝ се обрати на БПЦ?

Со оглед на тоа што општествената јавност во Р. Македонија е доста разбранувана во поглед на последниот чекор на МПЦ-ОА да побара застапување за својата автокефалност од БПЦ-БП, како од своја историска Мајка-Црква, ја приложуваме следнава анализа, објавена во „Нова…

Автокефалност

Митрополит Наум Струмички: Најприродно е БПЦ да биде наша Мајка-црква

Голема лага е дека Вселенскиот патријарх веднаш ќе го прекрати евхаристиското општење со Бугарската православна църква /БПЦ/, ако таа влезе во евхаристиско општење со Македонската православна црква - Охридска архиепископија /МПЦ – ОА/. Тоа се вели во специјалната анализа за…

Вести од светот

Ѓоко Ѓорѓевски: Се наѕира можно праведно решение за македонското црковно прашање

Деканот на Православниот богословски факултет „Св.Климент Охридски“ во Скопје, проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски во изјава за МИА оценува дека сега конечно се наѕира можно праведно соломонско решение за македонското црковно прашање. Во врска со писмото што Светиот синод на Македонската…