Ознака: Воскресение Христово

Соопштенија

Меѓународен конкурс за икона на Воскресението Христово

Врвен, главен момент во Христијанската теологија е настанот на Воскресението Христово. Празникот над празниците, надежта и светлината за милиони жители на планетата, кој, сепак, во последниве векови, поради промената на календарот, од страна на христијанските Цркви, конфесии и заедници, се…

Слова на архимандрит Партениј

„Колку се мили Твоите живеалишта, Господи на силите!“

Четврток од Светлата седмица. Манастир Пречиста, Кичевско   Слово на Старецот, Високопреподобниот Архимандрит Партениј, изговорено на Божествената Литургија по читањето на светото Евангелие, во храмот на Пресвета Богородица, во Манастирот Пречиста Кичевска   озљубени браќа, сестри и чеда, мили наши родители…

Богослужби

Воскресение Христово – Пасха

о светата ноќ на Воскресението, во светлината на невечерниот ден на Царството, во небесното торжество на ангелите и радосното ликување на земнородните, секој збор немее да ја искаже и опише благодатта и радоста од преславното Воскресение на Спасителот. Едноставно Бигорската…

Слова на архимандрит Партениј

Христе мој воскреснат, Светлино моја, љубов и радост моја!

Слово на Старецот, Високопреподобниот Архимандрит Партениј, изговорено на Света Пасха, по читањето на воскресното Евангелие одека врвевме, мили мои, на крстниот вход со Благодатниот оган околу храмот, видов многу озарени лица што дејствително го живеат Воскресението, длабоко ја чувствуваат воскресната…

Слова на архимандрит Партениј

Радоста од Воскресението – преобразувачка сила!

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Света Пасха, по читањето на воскресното Евангелие  ако да ви зборувам и како би можел да ви ја објаснам радоста која сега ми гори во срцето!? Тоа е неискажлива радост која е…

Богослужби

Воскресение Христово – Пасха

Воскресението Твое, Христе Спасителе, ангели го пеат на небесата; и нас на земјата удостој нѐ со чисто срце Тебе да те славиме. Со очи преисполнети со неземна радост, и души украсени со облеката која ги носи боите на Воскресението и…