Ознака:Задушница

Богослужби

Задушница

Колку чудесни созданија сме ние, луѓето! Во нас, на еден таинствен за нас начин се соединети две димензии: душевната и телесната. И додека сме на земјата, живееме за да ги задоволиме потребите и на своето тело и на душата своја.…

Богослужби

Молитвен спомен за покојните и надгробниот епитаф на Теодосиј Пречистански

Повторно пред блесокот од слегувањето на Светиот Дух и роденденот на Мајката Црква, таа го запалува светлото на љубовта кон сите наши праотци, отци, мајки, браќа и сестри, што си заминале од овој свет, потсетувајќи нè дека сите ние, живите…

Богослужби

Молитвен спомен за покојните

Со Твоето воскресение од мртвите, Христе, смртта повеќе не владее со оние што умреле благочесно. Затоа се молиме прилежно: Слугите Твои упокој ги во Твоите дворови и во прегратките на Авраама, од Адама до овој ден, кои Ти послужиле чисто:…

Богослужби

Задушница

Безброј имиња на покојни, произнесени во ектениите, прочитани од записите. Тоа се членови на нашите семејства, оние што особено сме ги љубеле. Тие што упокојувајќи се, се оддалечиле од нас и кои нема да ги заборавиме. Тие на кои можеби…

Слова на архимандрит Партениј

„Во блажено успение, подај им, Господи, вечен покој…“

Слово на Старецот, Архимандрит Партениј, на Духовденската задушница, т.е. на споменот на сите од века упокоени православни Христијани, отци, браќа и сестри наши озљубени браќа и сестри, во тајната на Телото Христово, на светата заедница на Христијаните, на Црквата света…

Богослужби

„Во блажено успение, подај им, Господи, вечен покој…“

Духовденска задушница. Спомен на сите од века упокоениправославни Христијани, отци, браќа и сестри наши. Во тајната на Телото Христово, на светата заедница на Христијаните, на Црквата света православна, постои една несфатлива, невидлива, но толку силна и нераскинлива врска меѓу оние…