Ознака:Златоуст

Поучни словa

Како почнал да се слави Божик и зошто раѓањето Христово се слави во декември – II дел

Беседа на денот на раѓањето на Спасителот наш Исус Христос За кое до тогаш слабо се знаело, бидејќи целосното известување за празнувањето на тој ден го донесоа само неколкумина што неодамна пристигнаа од Запад Од Светиот отец наш Јован Златоуст…

Поучни словa

Како почнал да се слави Божик и зошто раѓањето Христово се слави во декември – I дел

Беседа на денот на раѓањето на Спасителот наш Исус Христос За кое до тогаш слабо се знаело, бидејќи целосното известување за празнувањето на тој ден го донесоа само неколкумина што неодамна пристигнаа од Запад Од Светиот отец наш Јован Златоуст…

Поучни словa

За незлобливоста

  Незлобливоста е чистота на срцето и правилно устројство на разумот. Незлобливоста ја изразува добрината на душата која примила секаква добродетел. Незлобливоста е спротивна на лукавството. Свети Василиј Велики незлобливоста ја нарекува извлекување од гревот која се постигнува со разумот…