Ознака:Конанос

Поучни словa

Каква е Божјата љубов кон човекот?

Колку несогледлива е длабочината на Божјата љубов кон луѓето! Колку неразбирлива е таа за нас, кои при првата пројавена слабост од нашиот ближен, веднаш застануваме на местото на судијата и изрекуваме страшна, а неретко и доживотна пресуда во поглед на…

Поучни словa

Игри на умот – III дел

Човек може да се доведе до тоа да се разболи од сопствените мисли Човек може да се доведе до таму да се разболи од сопствените мисли: реалноста може е сосема поинаква, а ти си мислиш дека се е така како…

Поучни словa

Игри на умот – II дел

Помоли се, побарај помош Божја и таа ќе дојде во твојот живот Сѐ е толку едноставно. Изворот на овие обилни дарови, добродетели и просвештенија постои - тоа е Бог, тоа се Светиите кои се молат за нас, Пресветата Богомајка, Ангелите.…

Поучни словa

Игри на умот – Ι дел

Животот ги надминува зборовите. Тој е очигледно значително тежок. Реалноста на животот е различна кај секого, но сите претежно искусуваат голема сладост од неа. Бидејќи низ односите со конкретни реални личности се одвива една голема игра: во неа ти даваш…

Поучни словa

Меланхолијата – IV дел

Човекот жеднее за почит и признанија, за малку љубов и топлина. Таа потреба е многу голема, жед, глад за среќа, за љубов. Затоа си во депресија, бидејќи не си го заситил тој глад и го заситуваш со ракчиња, чипс, чоколада.…

Поучни словa

Меланхолијата – III дел

Можеби Бог ти дава прилика да се поучиш, а ти велиш: „Не сакам да ја научам таа лекција! Сакам да плачам, да очајувам, да се самоубијам“. Но само преку тоа „откорнување“, кога Бог откорнува нешто од тебе, од твоето срце,…