Ознака:Мајка-Црква

Вести од светот

Професор Калин Јанакиев: Заедничкото сослужување е првиот чекор на Мајката Црква кој води во вистински правец

„Заедничкото сослужување на Света Евхаристија, меѓу претставниците на БПЦ – БП и МПЦ – ОА, е првиот чекор во вистински правец, а посетата на Р. Македонија од страна на Бугарски митрополити е добар знак. Заедничкото сослужување би било јасен знак…

Автокефалност

Митрополит Наум Струмички: Најприродно е БПЦ да биде наша Мајка-црква

Голема лага е дека Вселенскиот патријарх веднаш ќе го прекрати евхаристиското општење со Бугарската православна църква /БПЦ/, ако таа влезе во евхаристиско општење со Македонската православна црква - Охридска архиепископија /МПЦ – ОА/. Тоа се вели во специјалната анализа за…