Ознака:Пасха

Богослужби

Непресушна благодат од Живоносниот источник

Твојот извор, Дево, сите ние го гледаме како нов Силоам, кој ослободува од болести, бидејќи на слепиот му се враќа видот, и сите ние примаме здравје за нашиот живот, постојано. Тропар од канонот на празникот Денес го величаме чудотоворниот источник…

Слова на архимандрит Партениј

„Колку се мили Твоите живеалишта, Господи на силите!“

Четврток од Светлата седмица. Манастир Пречиста, Кичевско   Слово на Старецот, Високопреподобниот Архимандрит Партениј, изговорено на Божествената Литургија по читањето на светото Евангелие, во храмот на Пресвета Богородица, во Манастирот Пречиста Кичевска   озљубени браќа, сестри и чеда, мили наши родители…

Богослужби

Пасхална литија и монашко-родителска средба во Пречиста

Четврток од Светлата седмица. Манастир Пречиста, Кичевско Небесата достојно да се веселат, земјата да се радува, да празнува сиот свет – видлив и невидлив, зашто Христос воскресна, вечното веселие Од 1-та песна на Пасхалниот канон ветлозарната и Божествена радост од…

Богослужби

Воскресение Христово – трет ден

О, кога би имал глас достоен за ангелска песна, со кој би се огласил до краиштата на светот- вака ќе проповедам: ’Пасха! Господова Пасха!‘ – и пак ќе речам во чест на Света Троица: ’Пасха!‘ Таа е наш празник над…

Богослужби

Пасхално чествување во Рајчица

Според веќе воспоставената традиција, Старецот на Бигорската Обител, Архимандрит Партениј, со дел од братството пристигна во метохот посветен на Св. Георгиј Победоносец во Рајчица, за заедно со своето сестринство да ја умножи Пасхалната радост на овој втор ден од Воскресението…

Богослужби

Вечерна на љубовта

Исус, кога се приближи, проговори и рече: „Ми се даде секаква власт на небото и на земјата. Одете и научете ги сите народи, крштавајќи ги во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух, и учејќи ги да пазат сè…