Ознака:Педесетница

Богослужби

Слегување на Светиот Дух – Педесетница

легувањето на Светиот Дух на денот Педесетница во вид на огнени јазици, со шум на силен ветар, како што вели Св. Теофан Затворник е првиот божествен здив за човештвото. Оти пред тоа човештвото беше мртво, како она пусто поле послано…

Слова на архимандрит Партениј

Црквата – новата Ноева арка

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Педесетница, изговорено во манастирската трпезарија   зминатата вечер, мили мои, на молитвеното бдение, и ова утро на Светата Литургија, во храмот слушавме прекрасни песнопенија што постојано Ја восхвалуваа Светата Троица - нашиот…

Слова на архимандрит Партениј

„Денес благодатта на Светиот Дух нè собра…“

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, на празникот Педесетница, изговорено во манастирската трпезарија   ог, мили мои, го создал човекот да биде добар, да биде подобен на Него во љубовта и светоста. Меѓутоа, што стана со човекот после неговото непослушание…

Богослужби

Денес благодатта на Светиот Дух нè собра…

Слегувањето на Светиот Дух - Педесетница   Еве одново празник на небото и земјата, одново веселие, одново празнични украси, одново торжествен ѕвон на камбаните, нова радост за Христијаните. Вчера Синот се вознесе на небесата, денес Духот Свети слезе на земјата.…

Поучни словa

Дали Го примивте Светиот Дух – III дел

  Во продолжение вели: „Оној, Кој прави чудеса“ ( Изл. 15, 11) Што се тоа чудеса? Сè она што се случува, кога ни се јавува Славниот. Дува ветер и се бранува морето. Духот дише и морето се смирува, мирно е,…

Поучни словa

Дали Го примивте Светиот Дух – II дел

  Третиот знак за присуството на Светиот Дух е – да кажеме – кога Бог нè држи за рака. Што значи тоа да нè држи за рака? Тоа е нешто многу чувствително. Тоа е откривање на Духот, така што Тој…