Ознака:Покајание

Богослужби

Чист Вторник

Наслада од воздржанието и мене дарувај ми, Слове, како некогаш рајот на Адама: да јадам од секој плод на Твоите заповеди, Боже наш, и секогаш да се воздржувам од плодот на гревот, та со радост да стигнам и до Твоето…

Богослужби

Чист Понеделник

По милоста Божја, еве, и оваа година се удостоивме да запловиме по широкото море на четириесетдневното посно патешествие, чија крајна цел е божествената радост од Воскресението Спасителово, и нашето духовно соединување со Бога. Светите и богомудри отци Црквата Христова советуваат…

Слова на архимандрит Партениј

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во Неделата на блудниот син, во манастирската трпезарија озната ни е добро на сите, мили мои, денешната парабола од Светото Евангелие - параболата за блудниот син. Во неа, на еден едноставен и сликовит,…

Богослужби

Да се разбудиме, да станеме и да се вратиме при нашиот Отец небесен

Во подготвителната недела пред Великиот пост, неделата на блудниот син, Бигорската обител со бдение и Божествена Литургија го продолжи духовното приближување кон светите денови на посното очистување, подарено на верните како некое бесценето богатство од неисцрпните ризници на Црквата Христова.…

Слова на архимандрит Партениј

Да ги приклониме нашите срца во покајание за сите

  Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во храмот, на Умилителната вечерна на простувањето Господи, помилуј! Господи, смилувај ми се мене, грешниот! Господи, нека биде Твојата милост на мене онака како што се надевав на Тебе! Потребна ми е…

Поучни словa

Понеделник од Петтата седмица на Великиот Пост – За злопамтењето

Св. Јован Лествичник: Злопамтењето е последица на гневот, чувар на гревовите, омраза кон праведност, пропаст за добродетелите, отров за душата, црв на умот, посрамување на молитвата, пресекување на молењето, отуѓување на љубовта, трн забоден во душата, непријатно чувство во кое…