Ознака:покојни

Богослужби

Славословие на Христа Бога, Воскресителот на мртвите, од името на починатите

Задушница. Спомен на преподобните Ефрем и Исак Сирин Со глас на восхвала викаат починатите од своите гробови и велат: хвала на Бога, Кој нѐ воскреснува од правот! Адамовата плот, разрушена од смртта поради престапувањето на заповедта, и осквернетиот негов образ,…

Поучни словa

Сабота од Четвртата седмица на Великиот Пост

Св. Јован Максимович: О, роднини и блиски на покојните! Правете го за нив тоа што е потребно и што е во рамките на вашите сили ползувајќи ги своите средства, не за надворешно украсување на гробот, туку за да им помогнете…