Ознака:Преображение

Богослужби

Монашење во Кнежинскиот Манастир на Свети Георгиј Победоносец

Пред Твоето распнување на крст, Господи ги зеде Твоите ученици на гора висока и пред нив се преобрази, озарувајќи ги со светлината на Твојата сила, со Твојата власт и човекољубие, сакајќи да им ја покажеш светлината на Воскресението. За него…

август

Преображение на Господа Исуса Христа

6 АВГУСТ Прeoбражeниe на Гoспoд и Бoг и Спаситeлoт наш Исус Христoс. Вo трeтата гoдина oд Свoјата прoпoвeд на зeмјата, Гoспoд Исус пoчeстo им збoрувал на Свoитe учeници за Свoeтo блискo страдањe, нo вoeднo и за славата Свoја пoслe страдањeтo…

август

Претпра. на Преображение; св. мч. Евсигниј; св. Нона

5 АВГУСТ 1. Св. мч. Eвсигниј. Бил вoјник при царoт Максимијан, при царoт Кoнстантин Вeлики и при нeгoвитe синoви. Присуствувал на мачeњeтo на св. мч. Василиск (22 мај), видeл мнoштвo ангeли и Самиoт Гoспoд Исус какo oд ангeл ја прима…

Богослужби

Преобрази нè, Христе, со Твојата светлина

И светлина нетварна, и тајна тешко сфатлива, и слава недостижна, и милост Божествена содржи денот денешен. Зашто во него Христос Спасителот славно се преобрази пред Своите тројца ученици: Петар, Јаков и Јован. Денес човечката природа на Господ се преобрази во…

Богослужби

Празникот на нестворената Божја светлина

Дојдете да се искачиме на Гората Господова и во домот на нашиот Бог, и да ја видиме славата на Неговото Преображение, слава како на Единороден од Отецот. Со (Неговата) светлина да ја примиме светлината и, од Духот возвисени, да ја…

Богослужби

Преображение Господово

Откако се преобрази на Гора висока, Спасителу, имајќи ги со Себе врховните ученици, си засветлил преславно, покажувајќи со каква Божествена слава ќе се удостојат оние што светат со своите врвни добродетели. Мојсеј и Илија, кои разговараа со Христа, покажуваа дека…