Ознака:Пречистански преподобномаченици

Богослужби

Св. пророк Илија и Св. Пречистански Преподобномаченици

Во Света Троица верата, сепреподобни, пред безбожните тирани исповедајќи ја, тројцата како жртва на Бога се принесовте, и насладувајќи се во радост од вистинскиот живот, поткрепете ги со свети молитви оние, кои сепрославениот ваш спомен непрестајно го празнуваат Седален на…

Богослужби

Илинден

Светлиот спомен на големиот ревнител за Божјата вистина и правда, Свети Пророк Илија, и на Пречистанските Преподобномаченици Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј, кој со својата крв ја посведочиле таа вистина и правда, и оваа година ни донесе голем благослов и обилна…

Соопштенија

Распоред на богослужби за Илинден

На денот кога го славиме споменот на светиот пророк Илија, светите Пречистански преподобномаченици, како и 114 години од Илинденското Востание Ве покануваме на: Света Литургија, во соборниот храм на свештената Бигорска обител која ќе започне во 07:30 часот Света Литургија,…

август

Св. пророк Илија – Илинден, св. 3 Пречистански препод. нмч-ци

20 ЈУЛИ 1. Св. Прoрoк Илија. Бoгoвидeц, чудoтвoрeц, рeвнитeл за вeрата Бoжја, св. Илија бил рoдум oд плeмeтo Арoнoвo oд градoт Тeсвит, пoради штo бил нарeчeн Тeсвиќанeц. Кoга сe рoдил Илија, нeгoвиoт таткo Савах видeл ангeли Бoжји oкoлу дeтeтo какo…

Богослужби

Духовно торжество во чест на Пречистанските преподобномаченици

Светите Пречистански преподобномаченици Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј Во средината на чесниот Пост, откако се насладивме од благодатните дарови на Пречистата Дева, монашките собори од македонската земја се соединија повторно во нејзиниот сечесен храм на кејот на Вардар во Скопје, за…

Богослужби

Илинден во Лазарополе

Нас, кои го празнуваме твоето чесно вознесение, чесен меѓу пророците и велики Илија, со твоите молитви избавувај нѐ од беди и неволји и опасни напади, за да можеме секогаш ние, луѓето Христијани, да те чествуваме и славиме, Пророче преславни од…