Ознака: Проповед на Митрополит Тимотеј

Настани

Прославен големиот Јубилеј: 50 години автокефалност на МПЦ-ОА и 50 години од формирањето на Дебарско-кичевската епархија

Додека адот плачеше што гробот е отворен, Марија им викаше на скриените апостоли: Излезете, работници на лозјето, проповедајте ја веста за Воскресението: Воскресна Господ, Кој на светот му дарува милост голема седален глас 6-ти во Недела на Утрена Веста за…

Богослужби

Прославен Патронот на Бигорскиот Манастир

Крстителу Јоване, проповеднику на покајанието, кога твојата глава беше отсечена, ја освети земјата, зашто Законот Божји им го објасни на верните, а беззаконието го уништи. Стоејќи пред престолот на небесниот Цар – Христа моли Го да ги помилува душите наши…

Богослужби

Монашење на манастирската слава

Навечерие на Усекновение на чесната глава на Св. Јован Претеча и Крстител   „За Вистината си пострадал, радувајќи се...“ – му пее денес соборот црковен на најголемите меѓу родените од жена, великиот Јован Претеча и Крстител. Зашто радост и достоинство…

Богослужби

Монашење во Кнежинскиот Манастир на Свети Георгиј Победоносец

Пред Твоето распнување на крст, Господи ги зеде Твоите ученици на гора висока и пред нив се преобрази, озарувајќи ги со светлината на Твојата сила, со Твојата власт и човекољубие, сакајќи да им ја покажеш светлината на Воскресението. За него…

Богослужби

Литургиско чествување на Свети Георгиј

Покажувајќи храброст во одбрана на верата, маченику, ја собори прелеста на безбожноста, ги порази нападите на врагот и, горејќи секогаш од љубов кон Бога угаси свирепоста безбожна. Затоа, како достојна награда за маките, си примил венец и им даваш исцеленија…

Поучни словa

Слово на Н. В. Митрополит г. Тимотеј за споменот на Св. Партениј Лампсакиски

Спомен на Св. Партениј Лампсакиски Во името на Отецот и Синот и Св. Дух. Драги браќа и сестри, Во денешното Евангелско четиво, прочитано на светата Литургија, ги слушнавме зборовите: „Дојдете при Мене сите изморени и обременети и Јас ќе ве…