Ознака:Рождество на Пресвета Богородица

Богослужби

Го празнуваме, Чиста, твоето свето раѓање…

„Денес, луѓе, стана почетокот на нашето спасени, зашто претскажаната од древните поколенија, Мајка и Дева, и прибежиште Божјо, се раѓа од мајка неплодна; цвет и жезол од коренот Јесеев изникна. Нека се радува Адам праотецот и Ева со радост нека…

Слова на архимандрит Партениј

„Раѓањето Твое, Богородице Дево, радост ѝ возвести на целата вселена“

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Рождество на Пресвета Богородица, изговорено на Светата Литургија во храмот на Пречистата во с. Ростуше   или мои, слушнавме пред малку од тропарот на денешниот празник - Рождество на Пресвета Богородица, едни…

Слова на архимандрит Партениј

Со Рождеството на Богородица смисла добива и нашето суштествување

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Вечерната од празникот Рождество на Пресвета Богородица, во храмот на Пречистата во с. Ростуше   енес, возљубени мои, славиме Роденден на Онаа, Која е причина за неискажлива радост на сите што се…

Богослужби

Радост за Роденденот на Богомајката

Рождество на Пресвета Богородица Овој ден е Господов, радувајте се луѓе, зашто, ете, палатата на Светлината, и книга на Словото на животот, од утробата произлезе и, вратата која е на исток, откако се роди, го чека влегувањето на Големиот Светител;…