Ознака:Свв Кирил и Методиј

Слова на архимандрит Партениј

Светите Кирил и Методиј – причесници на Божествената светлина

  Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за споменот на Свв. Кирил и Методиј, изговорено во храмот на истоимениот бигорски скит во с. Битуше, веднаш по читањето на Светото Евангелие   ледајќи го сегашново торжество, мили мои, не можам, а…

Богослужби

Првата Литургија во Бигорскиот скит на Светите Кирил и Методиј во с. Битуше

ако што сонцето кога пристигнува кон својот запад, пред самото затскривање зад хоризонтот, уште еднаш полновласно ги испушта своите моќни зраци, сакајќи да нè потсети дека повторно ќе блесне следниот ден, така и светлозрачното пасхално торжество, на денот на одданието…

Соопштенија

Покана

Почитувани наши читатели, Ве известуваме дека на денот кога Православната Црква го слави споменот на Светите Рамноапостолни отци наши Кирил и Методиј, просветителите и духовните родоначалници на словенските народи, следната среда, на 24 мај, со почетокот во 9:00 часот, ќе…

Слова на архимандрит Партениј

„Народите ќе раскажуваат за нивната мудрост, а Црквата ќе објавува за нив похвала“

Поздравно слово на Неговото Вископреподобие, Архимандрит Партениј, за пристигнувањето на иконата на Светите Кирил и Методиј Господ ќе излее слово и мудрост од нив..., и мнозина ќе го фалат нивното знаење. За векови тоа нема да биде уништено и нема…

Настани

Скапоцен дар за Бигорската обител

Голема е милоста на нашиот Бог, со која нè посети Исток од висините (сп. Лука 1,78). Пресветиот наш Бог постојано си одбира начини за благодатно да го посети Својот верен народ, а денес таа Негова благодатна посета ја почувствуваа сите…

Богослужби

На споменот на светите Кирил и Методиј посета од Руската Православна Црква

Свети Рамноапостолни Кирил и Методиј, учители сесловенски „Со какви пофални песни да ги прославиме богомудрите учители на народите словенски“, „богомудрите Кирил и Методиј“ – во недоумение се прашува денес црковниот поет. Зашто, со што достојно можеме да им возвратиме на…