Ознака:Св Георгиј

Богослужби

Монашење во Кнежинскиот Манастир на Свети Георгиј Победоносец

Пред Твоето распнување на крст, Господи ги зеде Твоите ученици на гора висока и пред нив се преобрази, озарувајќи ги со светлината на Твојата сила, со Твојата власт и човекољубие, сакајќи да им ја покажеш светлината на Воскресението. За него…

Настани

Благослов на Свети Георгиј од братска Бугарија

Светиот и славен Великомаченик Георгиј Победоносец, кој секогаш ги радува и успокојува со добрини и чудеса оние што со љубов му се молат, денес приреди една нова голема радост за сестрите што ревносно му служат во неговиот Манастир во Рајчица.…

Богослужби

Војската на Победоносецот со величествена Литија ја освои Струга

лавниот Христов воин, пофалбата на мачениците, украсот на Црквата, заштитникот на државата, Светиот Великомаченик Георгиј и оваа година, ден после неговиот годишен светлозарен спомен, ја благослови убавата Струга и целата наша Татковина. После соборните молитви упатени кон Бога и Неговиот…

Богослужби

Литургиско чествување на Свети Георгиј

Покажувајќи храброст во одбрана на верата, маченику, ја собори прелеста на безбожноста, ги порази нападите на врагот и, горејќи секогаш од љубов кон Бога угаси свирепоста безбожна. Затоа, како достојна награда за маките, си примил венец и им даваш исцеленија…

Богослужби

Торжествено чествување на Свети Георгиј во Рајчица

И секогаш и секаде ликот на св. Георгиј останува, пред сѐ како пример за непобедлив воин Христов: и во страдалничкиот подвиг – во духовната борба и во подвигот на одбраната во битките, тој навистина е великомаченик, а потоа и победоносец.…

Слова на архимандрит Партениј

Христос над сè

Слово на Старецот, Архимандрит Партениј, изговорено на Вечерната во чест на Светиот Великомаченик Георгиј Победоносец, Рајчица или мои, вечерва го славиме сечесниот спомен на славниот Христов маченик, Свети Георгиј Победоносец, на кого е и посветена оваа Свештена Обител. Верувам дека…