Ознака:Св Пајсиј Светогорец

Вести од светот

Св. Пајсиј Светогорец прогласен за заштитник на воените армиски комуникациски трупи

Свештениот Синод на Грчката Православна Црква, во текот на заседанието од 1 - 2 ноември 2017 година, под претседателство на Архиепископот Атински и на цела Грција Јероним, донесе неколку важни решенија: Имено, беше одлучено да се одобрат нови литургиски текстови,…

Поучни словa

За слободата на младиот човек

Светиот Старец Пајсиј Светогорец особено многу ги сакал децата и младите. Во една своја прилика, во врска со изборот на нивниот вистински животен пат, тој ја истакнал слободата, велејќи: „Понекогаш, кога во разговорот со младите кои се занимаваат со прашањето…

Вести од светот

Чудо на светите Пајсиј и Порфириј го вратија момчето во живот

Грчки медиуми соопштија за две чуда на светите Пајсиј Светогорец и Порфириј Кавсокаливит. Имено на 22 април 16-годишниот Димитриј Николопулос паднал од базен на покривот во градот Ксанти и осум дена поминал во кома. Лекарите на главната болница во Кавала…