Ознака:Страсна седмица

Вести од светот

Златен медал за документарниот филм „Страсна Седмица – Бигорски манастир“

Деновиве нашиот брат во Христа и голем пријател на Свештената Бигорска Обител, познатиот охридски фотограф и камерман Томе Љушев – Шпанец, доби престижна награда на јубилејниот 25-ти Меѓународен фестивал за аматерски документарен филм „Камера 300“ што се одржа во Битола.…

Богослужби

Велика Сабота

Еве настапува и последниот ден од таа чудесна Страдална седмица. Денот на покој, ден кога Господ одмори од Своите дела, откако  го создаде светот и човекот и го воведе него како Цар во Вселената. И ден кога Он го заврши…

Богослужби

Велик Петок

Си се распнал заради мене, за да ми бидеш извор на спасение; си бил прободен во ребрата, за да ми источиш капки на живот; со клинци си бил прикован та, гледајќи ја длабочината на Твоите страдања, да ја познаам висината…

Богослужби

Велик Четврток

Господ Кој е Создател и Бог на сите, иако нестрадален, откако осиромаши, создаденото со Себе го соедини, и Самиот Он, како наша Пасха, се принесе на жртва за оние што сакаше со својата смрт да ги спаси, викајќи: Јадете го…

Богослужби

Велика Среда

ва дена до Голгота. Нашиот Господ е во Витанија, во домот на Симон лепрозниот кој побрза трпеза за Него да подготви. И две собитија прави денес Црквата, два настани толку спротивни помеѓу себе: Жена грешница се прославува, а среброљубието и…

Богослужби

Велик Вторник

Зафатен од дремка на духовна мрзливост, Младоженецу Христе, не ја стекнав светилката што гори од добродетели и станав сличен на лудите девојки, забавувајќи се додека беше времето за работа. Утробата на милоста Твоја не затворај ја за мене, Владико, но…