Ознака:Успение

Богослужби

Во слава на Успението на Пресвета Богородица

Во раѓањето девството си го сочувала, а по своето Успение светот не си го оставила, Богородице, туку во живот си се преселила, Мајко на Животот. И со молитвите твои ги избавуваш од смрт нашите души   Тропар на Успение на…

Соопштенија

Соопштение по повод празникот на Пресвета Богородица

На денот кога го славиме сечесното Успение на Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Марија, во свештената Бигорска обител ќе се отслужи ❈ Сеноќно бдение, коешто ќе започне на 27 август, во 21:30 часот. Во текот на богослужението, пред Богородичната…

август

Успение на св. Ана; св. Олимпијада; преп. Евпраксија

25 ЈУЛИ 1. Св. Ана. Мајката на Прeсвeта Бoгoрoдица. Дeнeс сe празнува нeјзинoтo успeниe, нo нeјзиниoт главeн празник e на 9 сeптeмври, пoд кoја дата e напишана и нeјзината служба и житиeтo. Ана била oд кoлeнoтo на Лeвиј, ќeрка на…

Богослужби

Торжествено бдение за Успението на божествената Богомајка

Немее и бесплодствува човечкиот јазик да го опише и воспее сега великото таинство на одушевлениот кивот Божји, Пресветата Богородица и Приснодева Марија, чиешто сечесно Успение денес го празнуваме. Пред тоа величие на Богомајката и најблагоглаголивите усни молчат, не можејќи достојно…

Богослужби

Преселувањето во вечноста на Пресветата наша Владичица Богородица

Денес Едемот на новиот Адам го прима словесниот Рај во кој осудата наша се укинува, во кој дрвото на животот бива засадено, во кој нашата голотија е облечена... Денес пречистата Дева и непричестна на земните страсти не оди во земја…

Богослужби

Успението на Богомајката – скала кон небесата

Успение на Пресвета Богородица Дојдете сите краишта земни, да го прославиме чесното преселување на Божјата Мајка, бидејќи во рацете на Синот ја положи Својата душа непорочно. Затоа со Нејзиното Успение светот се оживотвори и Ја празнува со псалми, пеења и…