Ознака: црква

Богослужби

Слегување на Светиот Дух – Педесетница

легувањето на Светиот Дух на денот Педесетница во вид на огнени јазици, со шум на силен ветар, како што вели Св. Теофан Затворник е првиот божествен здив за човештвото. Оти пред тоа човештвото беше мртво, како она пусто поле послано…

Слова на архимандрит Партениј

Црквата – новата Ноева арка

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Педесетница, изговорено во манастирската трпезарија   зминатата вечер, мили мои, на молитвеното бдение, и ова утро на Светата Литургија, во храмот слушавме прекрасни песнопенија што постојано Ја восхвалуваа Светата Троица - нашиот…

нација

Црквата и нацијата

  Основи на социјалната концепција на Руската православна црква   II. Црквата и нацијата   ΙΙ. 1. Старозаветниот израилски народ бил првообраз на народот Божји – новозаветната Црква Божја. Искупителниот подвиг на Христа Спасителот го поставил почетокот на постоењето на…

Основи на социјалната концепција

Црквата – основни богословски ставови

Основи на социјалната концепција на Руската православна црква   Вовед   Овој документ, усвоен од страна на Свештениот Архијерејски Собор на Руската Православна Црква, ги изложува основните ставови на нејзиното учење во поглед на црковно-државните односи и на редица современи…

Андреј Ткачов

Црквата е должна да има мислење за сѐ што е поврзано со земјата и народот

Во пост­комунистичките традиционално православни земји, се создаде еден концепт, според кој, Православната Црква може да постои, но само ако е скриена во глувчешка дупка, некаде далеку, скришно од очите на јавноста, а може да се појавува само ако големците и…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – VI дел

Догмите ни помагаат во уште една работа. Кога имаме иста догма, иста вера, имаме и една мудрост, сопатништво кон „една иста нарав“, како што вели Св. Игнатиј Богоносец. Ако искуствено не ја знаеме својата теологија, секој од нас верува на…