Ознака:љубов кон ближниот

Поучни словa

Еден прекрасен знак пред крајот

Почитувани читатели, Започнуваме со објавување на една серија раскази со православна тематика, oд збирката „Емигрант“ (2014), дело на познатиот бугарски автор Мартин Ралчевски, а преведени на македонски јазик од филологот Ирена Кепеска. Мартин Ралчевски е роден во Софија во 1974…

Поучни словa

За љубовта и кроткоста

За љубовта Блажен е човекот во кого има љубов Божја, зашто тој во себе Го носи Бога. Бог е љубов и кој пребива во љубовта во Бога пребива (1. Јован 4, 16). Кој има љубов, тој заедно со Бога е…

Поучни словa

Љубов кон ближниот

Посвети внимание на стекнувањето љубов кон ближниот, како на основа на твојот живот... Засакај го ближниот, онака како што на тоа те упатуваат евангелските заповеди - а никако според страстите на твоето срце. Љубовта која Бог ја всадил во нашата…