Ознака:Љубов

Поучни словa

Еден прекрасен знак пред крајот

Почитувани читатели, Започнуваме со објавување на една серија раскази со православна тематика, oд збирката „Емигрант“ (2014), дело на познатиот бугарски автор Мартин Ралчевски, а преведени на македонски јазик од филологот Ирена Кепеска. Мартин Ралчевски е роден во Софија во 1974…

Поучни словa

За љубовта и кроткоста

За љубовта Блажен е човекот во кого има љубов Божја, зашто тој во себе Го носи Бога. Бог е љубов и кој пребива во љубовта во Бога пребива (1. Јован 4, 16). Кој има љубов, тој заедно со Бога е…

Поучни словa

Љубовта

Бог го љуби целиот човек, бидејќи во човечкото постоење не постои ниту еден аспект кој нема потреба од учество во Божјата љубов. Исполнувањето на првата и големата заповед станува не преку одделни пројави или жртви на човекот, туку преку неговото…

Поучни словa

О, љубов…

„О, љубов сeпожелувана, блажен е оној кој те прегрнал, бидејќи повеќе нема да посака страсно да прегрне ништо од земнородната убавина. Блажен е оној кој те опкружил со копнеж кон Бога, бидејќи ќе се одрече од сиот свет и никако…

Поучни словa

За љубовта и за оние кои немаат љубов во себеси

  Блажен е оној човек во кого пребива љубовта Божја, зашто тој во себе Го носи Бога. Бог е љубов, и оној што пребива во љубовта пребива во Бога (1. Јован, 4, 16). Оној што има љубов тој заедно со…

Поучни словa

Четврта недела од Великиот Пост – За љубовта, надежта и верата

Верата е зракот, надежта - светлината, а љубовта е сончевиот круг. И сите тие сочинуваат еден блесок и еден сјај. Верата може да направи сè, сè да создаде. Надежта, ја повикува Божјата милост и ја прави непосрамена. А љубовта никогаш…