Ознака:Ефрем Сирин

Поучни словa

За љубовта и кроткоста

За љубовта Блажен е човекот во кого има љубов Божја, зашто тој во себе Го носи Бога. Бог е љубов и кој пребива во љубовта во Бога пребива (1. Јован 4, 16). Кој има љубов, тој заедно со Бога е…

Поучни словa

За духовната борба – I дел

Денес нé собра благодатта на Светиот Дух. Последен пат бев овде пред четири години, после што заминав во манастир. И четири години ме немаше тука. Имавме свет обичај да се собираме тука после исповед, зашто исповедта - тоа е личен…

Поучни словa

Св. Ефрем Сирин – Поттик за покајание и градење на спасението

  Пријдете возљубени, да се зафатиме со трговија додека уште трае денот за тргување. Пријдете да го стекнеме животот вечен и да го купиме спасението на нашите души. Ајде да се зафатиме за оваа прекрасна помисла, да го посакаме Царството…