Ознака:Крстовден

Богослужби

Воздвижение на Чесниот и Животворен Крст

„За нас, Православните, болката и секаков вид страдање, во Крстот Христов добиваат едно сосема ново достоинство. Тие во Него се преобразуваат. Со нашата храброст, трпение и молитви, спомнувајќи си постојано за крстната смрт на нашиот Спасител, таа горка чаша, постепено…

Богослужби

Преку крстот до воскресението

Таинствено созерцавајќи ја неискажливата широчина, должина и длабочина на Крстот, нашиот возљубен Старец, архимандрит Партениј, ги поткрепи сите со своето вдахновено слово за вистинската смисла на Крстот во животот на Христијаните: Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во навечерието…

Слова на архимандрит Партениј

Преку крстот до воскресението

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во навечерието на празникот Воздвижение на Чесниот и Животворен Крст, во манастирската трпезарија, во Рајчица   озљубени мои браќа, сестри и чеда, поклоници на Чесниот и Животворен Крст! Чувствувам потреба најнапред да ви…

Слова на архимандрит Партениј

Да се живее крстовоскресно е највозвишена мудрост

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Вечерната на празникот Воздвижение на Чесниот и Животворен Крст, во Рајчица   озљубени мои, нека светиот Крст, преку силата му од Бога дадена, ве чува и заштитува!  Во една своја омилија за…

Поучни словa

Слово на Неговото Високопреосвештенство, Митрополит Тимотеј

На Светата Литургија, на празникот Крстовден Во името на Отецот и Синот и Св. Дух. Драги браќа и сестри, Светата Православна црква, денеска прославува еден од дванаесетте Господови празници. Поточно, го прославува Издигнувањето на Чесниот крст на нашиот Спасител Господ…

Богослужби

Крстовоскресна радост во Рајчица

Воздвижение на Чесниот и Животворен Крст „Пријдете сите богољубиви, гледајќи како Чесниот Крст се вознесува, заедно да го возвеличиме, и на единствениот Избавител и Бог, слава да Му оддадеме, викајќи: ’Ти, Којшто на дрвото крстно се распна, не презирај нè…