Ознака:Воведение

Богослужби

Молитвена прегратка за најсјајниот бисер – Богородица

Денес храмот се покажа како прекрасна одаја во која се украсува Невестата, откако ја прими духовната палата Божја – чистата и непорочна Дева, посветла од сите созданија Од Канонот на Утрената богослужба   Гласот на Црквата, тој сладок божествен глас…

Слова на архимандрит Партениј

Повикани сме да бидеме носители, храмови Божји

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Воведение на Пресвета Богородица, изговорено во манастирската трпезарија Денес, мили мои, преблагиот наш Господ повторно нè удостои, преку прекрасното богослужение и возвишената црковна химнографија, празнично да го доживееме Воведувањето на Пресвета Богородица…

Богослужби

Повикани сме да бидеме носители, храмови Божји

ВОВЕДЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ВО ХРАМОТ Радост небесна објавува денешниот ден, зашто „проповедта на Пророците“, „славата на Апостолите“, „похвалата на Мачениците“, „обновувањето на земнородните“ – Пресветата и Пречиста Дева Марија, денес како непорочен принос во Храмот Соломонов се воведува. При…

Богослужби

Храмот Христов во Храмот Господов денес се воведува…

Денес „одушевениот Храм Христов“ во храмот Господов се приведува, и Мајката на Творецот на светоста во Светињата на светињите се воведва. Денес Црквата Христово заедно со Свети пророк и цар Давид воскликнува: Од срцето мое се излива благ збор; му…

Богослужби

Воведение на Мајката Божја

Денес Богородица – храмот во којшто Бог се сместува – во храмот Господов се приведува, и ја прима Захарија. Денес Светињата над светињите се радува, и хорот ангелски торжествува; и ние заедно со нив денес празнувајќи, да повикаме: Радувај се…

Богослужби

ВОВЕДЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Во Ерусалимскиот храм се воведува Пресвета Дева, девојчето Марија, идната Мајка на Спасителот и на сите кои во Него веруваат! Тоа е настан многу поголем од празникот на Нејзиното рожедество. Зашто овој ден е денот на Нејзиното духовно раѓање. Сокриена…