Слова

Поучни словa

Каква е Божјата љубов кон човекот?

Колку несогледлива е длабочината на Божјата љубов кон луѓето! Колку неразбирлива е таа за нас, кои при првата пројавена слабост од нашиот ближен, веднаш застануваме на местото на судијата и изрекуваме страшна, а неретко и доживотна пресуда во поглед на неговата личност! Зошто? Затоа што сме затворени за ближниот, затоа што не сакаме да го…

Поучни словa

„Јас“

Бурното секојдневие, надворешните фактори кои постојано го допираат и повредуваат нашето битие, не треба да бидат причина за вознемиреност. Вознемиреноста настапува од нашиот некоректен однос кон она што нѐ опкружува, од влијанието на нашето сопственото „јас“. А како тоа се пројавува, ќе ни раскаже Митрополитот на Месогеја и Лавреотика, Николај: „Нашето ’јас‘ се изразува или…

Поучни словa

Достигнувањата, но и кризите во внатрешниот свет на современиот човек

Каков е современиот човек? Дали тој, ползувајќи ги современите принципи и технологии, постигнува значајни промени во надворешниот, но и во својот сопствен внатрешен свет? На ова прашање, многу импресивно одговара познатиот теолог Георгиј И. Мандзаридис: „Брзиот развој на науката и технологијата во поново време отвори многу хоризонти, но истовремено формулира и нови етички и социолошки…

Поучни словa

Не испитувај ги човечките дела

Чувај се од интересирањето за туѓите дела, бидејќи таквото интересирање дава повод за клевета, осудување и други тешки гревови. Зошто се занимаваш со другите? Себе спознавај се и себе испитувај се – сеќавај се на поранешните свои гревови и труди се да ги измиеш со покајание и со скрушеност на срцето свое, па нема да…

Поучни словa

За долготрпението

Долготрпението е добродетел на смелата и благородна душа која за основа ја има љубовта кон ближниот. Долготрпението е великодушност и висина на духот и пријател на кроткоста. Тоа сведочи за доброто воспитание на душата и се отсликува како сострадание, човекољубие, скромност и праведност. Долготрпеливиот владее со гневот и јароста и ги стишува поривите на своето…

Поучни словa

За гневот

Биди кроток и немој да се гневиш, зашто гневот е резултат на себичноста и самоволието... Кога некој ќе се разгневи неговиот ум ја губи својата разумност. Тој поради тоа го губи смирението и се согласува на изговарање несоодветни зборови. Светите отци сите страсти ги споредувале со труење, а тоа особено важи за гневот. Кога човекот…