Поучни словa

Писмо до Старецот по повод именденот од неговите духовни чеда од Скопје

Со почит кон славењето на Свети Партениј Лампсакиски, чиешто име го носи возљубениот наш Отец Возљубен оче наш Партение, ние Вашите духовни чеда, во нашите срца Ве доживуваме како земен ангел, исполнет со љубов кон Бога, кој зрачи со утеха и исцеление. Целиот Ваш живот е блескав пример на подвижништво, лик на добродетелта кој се…

Христос да ни биде наше срце и наш живот

Свети Филарет Московски Навистина добро е за човекот, кога Христос му е негово срце и негов живот. И тоа е добро не само за тој човек, туку е добро и за сите оние што се во негова близина, зашто секоја сила секогаш се наоѓа во средиште и оттаму се шири, како бран, насекаде, и дејствува…

Како умираат свештениците

Раскажување на лекар од Брза помош Никогаш нема да заборавам како еднаш нашиот тим беше повикан во домот на еден стар свештеник, којшто имаше срцев удар. Лежеше на креветот, облечен во темносино расо, држејќи крст во рацете. Состојбата во која го најдовме беше кардиоген шок. Крвниот притисок му беше екстремно низок. Пациентот беше блед, покриен…

Девојчето со краткото здолниште

Еднаш пред многу години, кога Св. Порфириј Кавсокаливит сѐ уште беше настојател на храмот при Атинската поли клиника, тој заедно со уште две девојчиња, негови духовни чеда, одеа по улицата близу плоштадот „Омонија“. Во пресрет им доаѓаше девојче кое изгледаше многу провокативно. Носеше многу кратко здолниште кое тогаш беше во мода. Здогледувајќи ја, Старецот ги…

Младите и Црквата

Во врска со одењето во Црква, забележливо е дека младите луѓе одат таму каде што навистина гледаат надеж. Бев во едно училиште. Отслуживме водосвет. За тоа  време децата не беа мирни, наставниците ги искараа и тие почнаа да внимаваат. Кога заврши водосветот, директорот им се обрати: -Денес меѓу нас е митрополитот. Да го замолиме да…

Образование и воспитание

Наша вина е што децата ни страдаат, што се убиваат, што се разведуваат. Сето ова произлегува од тоа што духовниот плевел расте во душата на нашите деца, а децата дури и не се ни свесни дека тој плевел треба да се корне, додека сѐ уште не се раширил како непроодна грмушка. И тоа се одразува…