Ставови

Митрополит Наум Струмички: Најприродно е БПЦ да биде наша Мајка-црква

Голема лага е дека Вселенскиот патријарх веднаш ќе го прекрати евхаристиското општење со Бугарската православна църква /БПЦ/, ако таа влезе во евхаристиско општење со Македонската православна црква - Охридска архиепископија /МПЦ – ОА/. Тоа се вели во специјалната анализа за БГНЕС на струмичкиот митрополит Наум, ден пред Бугарската патриаршија да го разгледа писмото на МПЦ.…

Околу Предлог-Законот за употреба на јазиците

Почитувани наши читатели, Со оглед на тоа што мислењето на нашето монашко братство околу Предлог-законот за употреба на јазиците се сообразува со мислењето на почитуваната професорка и академик Катица Ќулавкова, одлучивме да го објавиме и на нашата страница, како став што безрезервно го поддржуваме и зад кого целосно застануваме. Ценетата професорка мошне стручно и аргументирано…

За Договорот за пријателство помеѓу Р. Македонија и Р. Бугарија

Оградувајќи се однапред од каква било партиска и политичка припадност, наклонетост, протежирање нечија страна и сл., како монашко братство кое повеќе од 20 години верно ѝ служи на светата Македонска православна црква – Охридска архиепископија и на Татковината Република Македонија, би сакале и ние јавно и транспарентно да го искажеме нашиот став во поглед на…

За државниот грб и знаме

Бидејќи сме сведоци на сè почести барања за промена на симболите на нашата држава Република Македонија, која е единствена матична земја на македонскиот народ, но и единствена земја во светот со толку широки права за малцинствата што живеат во неа, како нејзини совесни граѓани и смирени служители во Христа на сите народности во неа, како монашко…

Апел од Црквите и Верските заедници во Република Македонија

Црквите и верските заедници во Република Македонија, застапени во Уставот, со должно внимание ги следат настаните што веќе подолго време ги обременуваат секојдневието и живеењето на сите граѓани во Република Македонија. Оваа прилика е историска можност да покажеме дека навистина ја сакаме нашата заедничка Татковина – Република Македонија, без разлика на која национална и верска…

Црквата е должна да има мислење за сѐ што е поврзано со земјата и народот

Во пост­комунистичките традиционално православни земји, се создаде еден концепт, според кој, Православната Црква може да постои, но само ако е скриена во глувчешка дупка, некаде далеку, скришно од очите на јавноста, а може да се појавува само ако големците и политичарите имаат потреба од неа, за да се фотографираат со верските водачи, за да му…