Богослужби

Со силна вера, надеж и љубов и невозможното станува возможно

Галичник. Срцето на Бистра планина! Непресушна духовна и културна река, од чијшто извор се напојувал не само целиот мијачки предел, туку и пошироко; село сместено среде една симфонија на бои, кои час пленат со својата смиреност, час со својата колоритна разиграност и нескротлив темперамент; дух којшто никогаш не умира, оти секогаш се излева во срцата…

Соборно празнување на Иванден во Бигорски

  Για ελληνικά πατήστε εδώ  Благословен е Господ, Бог Израилев, оти го посети и избави народот Свој... А ти, младенче, ќе се наречеш пророк на Севишниот, оти ќе одиш пред лицето на Господа за да Му ги приготвиш патиштата Негови.  Лука 1,68,76 Рождеството на Претечата Господов Јован е првата радост што Бог му ја испрати на…

Κοινή εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στη Μπίγκορσκι

Εὐλογητὸς Κύριος, ὁ Θεὸς τοῦ ᾿Ισραήλ, ὅτι ἐπεσκέψατο καὶ ἐποίησε λύτρωσιν τῷ λαῷ αὐτοῦ… Καὶ σύ, παιδίον, προφήτης ὑψίστου κληθήσῃ· προπορεύσῃ γὰρ πρὸ προσώπου Κυρίου ἑτοιμάσαι ὁδοὺς αὐτοῦ Λκ. α΄,68,76 Το Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου είναι η πρώτη χαρά την οποία έδωσε ο Θεός στο ανθρώπινο γένος, άμεσα πριν την ενανθρώπηση του Χριστού, επειδή μ’…

Празничниот блесок на Охридскиот Чудотворец

Како што во вештествениот свет „ѕвезда од ѕвезда по болскотот се разликува“ (1. Кор. 15,41), така и во духовното небо на нашата света Црква се вбројуваат светии што блескотат со богозрчани зраци и ги разгоруваат срцата на верните, соодветно со нивните лични дарови, со кои се осветиле и Го прославиле Единиот Свет Бог. Еден од…

Се радува соборот Бигорски…

Девствено торжество е денес, браќа! Да игра Бигорски, да ликува Црквата! Зашто нè повика Света Богородица на годишниот празник на необичната песна Своја, откако Архангелот Гавриил странообразно нè научи на почетокот на Божествената песна Нејзина. Оти, така му се јави на инокот во подобен образ, Богородица да Ја возвеличи, бидејќи Оној Кој на Херувимите почива…

Слегување на Светиот Дух – Педесетница

легувањето на Светиот Дух на денот Педесетница во вид на огнени јазици, со шум на силен ветар, како што вели Св. Теофан Затворник е првиот божествен здив за човештвото. Оти пред тоа човештвото беше мртво, како она пусто поле послано со човечки коски, за кое ни зборува пророк Језекиил. Но, Духот Свет тие мртви коски…