Медиумите за нас

Бигорска мисија за промоција на нашата црква

Со враќањето на монаштвото во Бигорскиот манастир и на сестринството во метохот на „Св. вмч. Георгиј Победоносец“ во дебарското село Рајчица и во манастирот „Пречиста“ кај Кичево, се вложија многу средства и труд за оспособување на црквите, манастирите, конаците, заживување на манастирската економија со обработување на плодните површини, обновување на овоштарниците, градинарството, одгледување пчели, овци,…

За неракотворните храмови

Во Бигорскиот манастир, посветен на Претечата и Крстител Господов, пристигнавме доцна попладне. Дворот, храмот – исполнети со луѓе – млади и стари, мажи и жени, и многу деца. Меѓу нив и монаси со коишто разговараат. Се обративме кон еден од нив – јероѓаконот Силуан, му кажавме од каде сме и тој нè покани во гостоприемницата.…

Бигорски низ седум слики

При нашата неодамнешна посета, игуменот на Бигорскиот манастир, архимандритот Партениј оддели време да нѐ запознае со содржината на седумте овални слики што се наоѓаат во гостоприемната одаја Манастирскиот комплекс на свети Јован Крстител, меѓу народот познат како Бигорски манастир, има автентична македонска архитектура од 19 век, со чардаци, покрив со камени плочки, монашки ќелии, гостински…

„Кој е поголем во Царството Небесно“

Духовното образование на децата Свештените Обители се место на непрестајно собирање на луѓето. Таму се открива еден друг свет, свет со поинакви закони, поинаква логика, живот различен од секојдневниот живот... Таму бојата на Христа е поприродна. Деноноќна средба со Светии, пеење и славење на Христа, радост заради видливото присуство на Невидливиот Бог. Сè е уредено…

Грбот и знамето да не се чепкаат оти не претставуваат ниту една етничка заедница

БИГОРСKИТЕ МОНАСИ ЗА ДРЖАВНИТЕ ОБЕЛЕЖЈА Да не се посегнува по државниот грб и знаме, особено не затоа што некој тврди дека тие претставуваат обележја на македонската етничка заедница“ - е ставот со кој вчера излезе монашкото братство на познатиот Бигорски манастир. Монасите од едно од најпознатите македонски светилишта реагираа на се` почестите барања за промена…

Се одржа традиционалната величествена струшка Литија

Вчера во Струга традиционално се одржа најмасовната Литија во Македонија во чест на светите мошти на Светиот Великомаченик Георгиј и неговата чудотворна икона. И годинава, организатор на Литијата е Бигорската обител. На чело на самата Литија беше член од Бигорското братство, кој го биеше клепалото, а потоа носачи на крстови, рипиди, знамиња, псалтите и братството…