Настани

Заврши третиот летен камп по Веронаука

Секое знаење го збогатува човекот, но знаењето за Бога особено ја весели душата човечка. Можеби токму затоа децата се најмногу радосни кога учат за Бога и Неговата неискажлива љубов кон нив. Тоа го потврди и оваа група на млади учесници на летниот камп од Скопје и од други градови на нашата земја, кои во изминатите…

Заврши вториот летен камп по Веронаука

Изминативе неколку дена, манастирот Свети Георгиј Победоносец во Рајчица беше омилено место за прекрасна дружба помеѓу неколку деца од Кичево, Прилеп и Велес. Овој нивен богоугоден престој во нашиот манастир беше збогатен со многу различни активности, а тие не го криеја своето воодушевување од сè што видоа, научија и почувствуваа. Најголем, пак, восхит предизвика средбата…

Заврши првиот летен камп по Веронаука

  Децата ќе се научат од светите отци. Светоотечкото учење ќе ги научи нашите деца за исповедта, за страстите, за злобата, и како светителите го победувале злото во себе. А ние ќе се молиме Бог да се всели во нив. Преподобен Порфириј Кавсокаливит Голем и свет влог е евангелското слово посеано во детското срце. Таа…

Благослов на Свети Георгиј од братска Бугарија

Светиот и славен Великомаченик Георгиј Победоносец, кој секогаш ги радува и успокојува со добрини и чудеса оние што со љубов му се молат, денес приреди една нова голема радост за сестрите што ревносно му служат во неговиот Манастир во Рајчица. Станува збор за една преубава икона со ликот на Светиот Великомаченик, изработена во сребрен опков…

Поклонение во Гората на Светиите

Гората која малку ја запознавме ама многу ја возљубивме... Митр. Арголидски Нектариј Постои на светот една земја, или, подобро кажано, едно парче небо на земјата, навистина, по површина не толку големо, но по содржина и дух преголемо. Во таа небесна земја службен јазик е тишината – молитвениот разговор на душата со Бога. Светата Гора Атонска...                        …

Канонизација на светиот епископ Велички Гаврил Светогорец

На 28. 05. 2017 година, Недела 7 на Воскресението на Светите Отци, св. Ахил Преспански, преп. Пахомиј Велики, во годината кога МПЦ – ОА слави 50 – годишен јубилеј од возобновувањето на Охридската Архиепископија во лицето на МПЦ – ОА и канонизација на Светиот Епископ Велички Гаврил Светогорец, во Соборниот храм „Св. Николај“ во Штип,…