Вести од светот

Познат бугарски историчар: БПЦ има долг да ѝ помогне на МПЦ-ОА

Познатиот бугарски историчар, доц. д.и.н. Миланка Бошнакова, потсетувајќи на 73-годишнината од подигнувањето на шизмата од Бугарската православна црква, во своја статија за информациската агенција БГНЕС, дава краток историски осврт за формирањето на Егзархијата, 73-годишната шизма од страна на Вселенската патријаршија и најпосле – признавањето на независноста на БПЦ. Притоа, навраќајќи се на времето од шизмата,…

Македонскиот претседател ја посети Железната црква „Свети Стефан“

Претседателот на Република Македонија, г. Ѓорге Иванов ја посети познатата, т.н. Железна црка „Св. Стефан“ во Цариград. Една од светињите на Преродбата во 19 век, Железниот храм „Свети Стефан“, неодамна беше востановена во својот полн блесок и сега одново привливлекува со својата убавина илјадници посетители и гости на Истанбул. „Свети Стефан“ е единствената железна црква…

Патријарх Неофит за Македонија: ќе го исполниме својот долг

„Кога ќе треба да се исполни долгот, тоа и ќе го направиме“ - ова го рече бугарскиот патријарх Неофит специјално за Агенцијата БГНЕС, во однос на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, која во крајот на минатата година побара БПЦ да биде нејзина Црква-мајка и да се бори за нејзина автокефалност. „Посетата на претседателот Румен…

Избран новиот директор на Комисијата за односи со верските заедници

На вчерашната владина седница, за нов Директор на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи, беше избран младиот и перспективен тетовчанец, г-н Даријан Сотировски, правник по професија. Тој важи за благочестив и одговорен работник, кој, иако млад, има извесно искуство во полето на меѓурелигиска соработка. Даријан, меѓу другото, е заслужен и за обновата…

На 103-годишна возраст почина дедо Добри, праведникот од Бајлово

Денес, 13 февруари 2018 г., на 103-годишна возраст се престави во Господа дедо Добри, „праведникот од Бајлово“. Дедо Добре Добрев Столетниот бесребреник Добре Добрев е роден во 1914 г. во село Бајлово, Софиско. Татко му загинува во Првата светска војна, а мајка му сама ги одгледала децата. Дедо Добри има четири деца, од кои две…

Професор Калин Јанакиев: Заедничкото сослужување е првиот чекор на Мајката Црква кој води во вистински правец

„Заедничкото сослужување на Света Евхаристија, меѓу претставниците на БПЦ – БП и МПЦ – ОА, е првиот чекор во вистински правец, а посетата на Р. Македонија од страна на Бугарски митрополити е добар знак. Заедничкото сослужување би било јасен знак дека навистина се движиме кон некакво уредување на положбата на МПЦ – ОА, за којашто…