Да ја обединиме нашата молитва сите заедно

Божествениот Апостол Павле ги повикува сите…

Детско катче

Мудрецот и ангелот

Пристигнал мудрецот на небесата и се сретнал со Ангелот. - Како го помина својот живот на земјата? - прашал Ангелот. - Јас постојано бев во потрага по вистината - одговорил мудрецот. - Тоа е прекрасно - го пофалил Ангелот. - А што правеше…

Што бараш ќе најдеш

На влезот во едно село, некој патник наишол на старица што си собирала лековити билки. „Добар ден, мајче. Можел ли да ми кажеш какви се луѓето во ова село?“ „А, какви беа таму од каде што доаѓаш, синко?“ „Поарно не прашувај. Себични, пакосни,…

Страница 18 од 47

Магерница

Чомлек на манастирски начин

Потребни состојки: 40 главици ситен кромид  2 главици лук 5 суви пиперки 10 печурки 1 шолја вино црвено ½ шолја масло 1 лажичка зачин 1 лажичка црвен пипер 4 ловоров листа 1 лажичка сол Бибер во зрна Начин на подготовка: Кромидот се чисти, главицата лук се…

Употреба на таан

Таанот претежно се употребува во строгите пости, односно кога се пости без масло. Обично не се употребува директно, туку разматен, со растворање со вода во размер еден спрема три. Тоа може да се направи рачно, со мешање со лажица и постепено додавање на…

Страница 18 од 19