Соопштение за Богојавление

Распоред на Богослужбите Понеделник (4/17 јануари)…

Детско катче

Детето

Во еден град настапила голема суша. Летото било во тек и едно утро градскиот свештеник ги собрал сите да се помолат во црквата за Господ да им даде дожд. Целиот град се собрал, и сите присутни почнале да му се смеат на едно…

Таткото кој верувал само во она што го гледал

Во еден приморски град, еден „учен“ и „модерен“ татко вака го поучувал својот син: - Драг мој сине, пази се од сè и никому не верувај на зборови, сè дури сам не се увериш дека е така. Во денешно време зборот „вера“ би…

Страница 2 од 48

Магерница

Традиоционална Охридска пита (Комад)

Охридска пита (Комад) Традиоционална Охридска пита (Комад) 800 гр. брашно (Тип - 400)400 мл вода (ладна)10 гр. сол1 прашок за пециво1 лаж. оцетна киселина3 лаж. масло250 гр. маргарина (Кристал)Фил смесаурда или сирење3 јајца180 мл. јогуртпраз (свеж) Подготовка на тестотоВо длабок сад за месење…

Употреба на таан

Таанот претежно се употребува во строгите пости, односно кога се пости без масло. Обично не се употребува директно, туку разматен, со растворање со вода во размер еден спрема три. Тоа може да се направи рачно, со мешање со лажица и постепено додавање на…

Страница 2 од 19