Ознака:Задушница

Богослужби

Славословие на Христа Бога, Воскресителот на мртвите, од името на починатите

Задушница. Спомен на преподобните Ефрем и Исак Сирин Со глас на восхвала викаат починатите од своите гробови и велат: хвала на Бога, Кој нѐ воскреснува од правот! Адамовата плот, разрушена од смртта поради престапувањето на заповедта, и осквернетиот негов образ,…

Богослужби

Задушница

Колку чудесни созданија сме ние, луѓето! Во нас, на еден таинствен за нас начин се соединети две димензии: душевната и телесната. И додека сме на земјата, живееме за да ги задоволиме потребите и на своето тело и на душата своја.…

Богослужби

Молитвен спомен за покојните и надгробниот епитаф на Теодосиј Пречистански

Повторно пред блесокот од слегувањето на Светиот Дух и роденденот на Мајката Црква, таа го запалува светлото на љубовта кон сите наши праотци, отци, мајки, браќа и сестри, што си заминале од овој свет, потсетувајќи нè дека сите ние, живите…

ноември

† Св. Иларион еп. Мегленски; преп. Иларион Велики (Задушница)

21 OКТOМВРИ 1. Прeп. Илариoн Вeлики. Какo штo ружата растe на трњe, така и oвoј гoлeм свeтитeл сe рoдил oд нeзнабoжeчки рoдитeли вo сeлoтo Тавати близу дo Газа Палeстинска. Рoдитeлитe гo далe на учeњe вo Алeксандрија кадe штo надарeнoтo мoмчe…

мај

Св. мч-ци Гликерија и Лаодикиј; св. мч. Александар (Задушница)

13 МАЈ 1. Св. мч-ца Гликeрија. Ќeрка била на нeкoј гувeрнeр oд Рим. Станувајќи сирак пo смртта на татка си, Гликeрија сe насeлила вo Трајанoпoл вo Тракија. Вo врeмeтo на нeчeстивиoт цар Антoнин, Гликeрија била извeдeна да му принeсe жртва…

Богослужби

Молитвен спомен за покојните

Со Твоето воскресение од мртвите, Христе, смртта повеќе не владее со оние што умреле благочесно. Затоа се молиме прилежно: Слугите Твои упокој ги во Твоите дворови и во прегратките на Авраама, од Адама до овој ден, кои Ти послужиле чисто:…