Ознака:Конанос

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – IV дел

Словото Божјо е живо, и тука се случува дијалог на Бога со нашата душа Поинаку се чувствува на светата Литургија оној кој од неодамна го започнал својот семеен живот, а поинаку ученикот кој се подготвува да оди на испит, така…

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – III дел

Еден старец ги почувал своите духовни чеда: „Кога пристапувате кон Причест, молете го Бога за да Он ве удостои со дар во тој момент. Кога Светата Причест ја примате во вашите усти повторно помолете Го Бога“ - притоа овде мислел…

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – II дел

Еден свештеник ми раскажа нешто за себе си. Работел како болничар во болница, и дури замолил да го преместат на катот, каде што лежат прикованите за постела, сѐ со цел подобро да се грижи за нив и им помага. Тој…

Поучни словa

Во нашите вени тече крвта Христова – I дел

Сметам дека начинот на кој пристапуваме кон Светата Причест е термометар на нашата вера. Како што зборувавме дека термометар на нашата вера е молитвата, сега, пак, велам: вистински термометар е дали ќе заигра нашето срце при причестувањето. Молитвата е љубов…

Поучни словa

Каква е Божјата љубов кон човекот?

Колку несогледлива е длабочината на Божјата љубов кон луѓето! Колку неразбирлива е таа за нас, кои при првата пројавена слабост од нашиот ближен, веднаш застануваме на местото на судијата и изрекуваме страшна, а неретко и доживотна пресуда во поглед на…

Поучни словa

Игри на умот – III дел

Човек може да се доведе до тоа да се разболи од сопствените мисли Човек може да се доведе до таму да се разболи од сопствените мисли: реалноста може е сосема поинаква, а ти си мислиш дека се е така како…