Ознака:МПЦ

Соопштенија

Соопштение од САС на МПЦ-ОА

Светиот архиерејски синод (САС), на Македонската православна црква - Охридска архиеископија (МПЦ-ОА), на својата редовна седница, одржана на 13 март 2018 година, разгледа повеќе прашања од црковниот живот, при што посвети посебно внимание на дејноста на воспитно-образовните институции, како и…

Вести од светот

Бугарскиот Претседател Радев: БПЦ треба да води сметка за нашата блискост со Македонија

Претседателот на Р. Бугарија г. Румен Радев денес, како одговор на прашањето на Агенцијата БГНЕС дали ги поткрепува заложбите на БПЦ за признавање на независноста на МПЦ- Охридска архиепископија и заедничкото сослужение меѓу двете цркви, меѓу другото кажа: „Тоа прашање…

Вести од светот

Бугарскиот цар: Сослужението меѓу БПЦ и МПЦ-ОА е нормална работа

Поранешниот бугарски премиер Симеон Сакскобурготски изјави дека е нормално Бугарската православна црква и Македонската православна црква – Охридска архиепископија да имаат заедничко сослужение. „Во двете соседни земји, меѓу двете соседни цркви е нормално“, вели пред БГНЕС Симеон Сакскобурготски, цар на…

МПЦ

Мартинка и бројаничка

Секоја година, ова време, се среќаваме со истиот проблем – дали да се става и носи мартинка или не. Не е проблем самата мартинка, туку односот кон неа. Значи, ако мартинката се носи неколку денови или една недела, дали како негување на стара…

Вести од светот

Премиерот Заев: Очекувам во најскоро време да има литургиско сослужение меѓу МПЦ-ОА и БПЦ

„Се надевам дека за сосема скоро ќе има заедничка Литургија меѓу Бугарската и Македонската црква“ - ова го кажа македонскиот премиер Зоран Заев во Лондон, како одговор на прашањето на Агенцијата БГНЕС дали го поддржува заедничкото сослужение меѓу Бугарската православна…

Вести од светот

Американски црковен историчар: Вистинско време е автокефалноста на МПЦ-ОА да биде признаена од сите

Инес А. Мурзаку е професор по црковна историја, Оддел за религија, на Универзитетот Сетон Хол во Њу Џерси, а до јуни 2016 година била основач на Одделот за католички студии. Завршила докторат од Папскиот ориентален институт во Рим и била…