Ознака:Нова Година

Вести од светот

Вистинските новогодишни подароци

Во пресрет на новогодишните празници, раководителот на детскиот дом во Санкт Петербург и претседател на комисијата за добротворна дејност и социјална одговорност при Руската Федерација, отец Александар Ткаченко, се обрати кон останатите комерцијални организации со апел оваа година поразумно да…

календар

Нешто околу Новата Година: христијанска или секуларна?

Нова Година! Што, всушност, празнуваме на 31 декември / 1 јануари? И што значи тоа граѓанска, односно секуларна Нова Година? Тоа е моментот кога сите ние, сиот свет влегува во следното новолетие, т. е. започнува Новата Година. Зборуваме за граѓанско…

Божик

Од Св. Николај до Дедо Мраз

Во многу земји од светот символ за символ на Нова Година традиционално е сметан токму Дедо Мраз. Секој народ си го нарекувал по свое. Финците Јолу Пуки, Хрватите Деда Мраз, Турците Ноел Баба, Французите Пер Ноел, а Грците, пак воопшто…

Воздржание

Да постам или не?

Текстот е наменет за оние кои се мислат дали да постат или не; за оние кои сакаат,но не можат да го направат првиот чекор; кои се сомневаат во своите сили. Ова е само едно мало размислување за тоа како да…

Велик Пост

Што се крие зад карневалските маски?

Поттикнати од реакциите на повеќе верници поради неодамнешната телевизиска најава за почеток на еден од карневалите во земјава, при која како реквизит е искористен крст и потоа е фрлен во оган, со што се повредуваат верските чувства на православните христијани,…

Воздржание

Како христијанинот да не се изгуби среде новогодишната суета

Се приближува великиот и светол празник Рождество Христово, во пресрет на кој ние постиме, се молиме и на секаков начин се подготвуваме достојно да го пречекаме. Но во денешно време на христијанинот му е сѐ потешко да се подготви себеси…