Ознака:Образование

Вести од светот

Во Русија се воведува интересен школски предмет

Рускиот образовен систем разработи програма за школски предмет наречен „Основи на семејството“. Образложение за новиот предмет даде претседателот на Руската Академија за образование, Људмила Вербицкаја. „Јас сметам дека, без оглед на тоа дали станува збор за сосема малечки деца од…

Поучни словa

Образование без вера: Причина за груб егоизам и пад на моралот

Нашиов век се гордее со просветеноста и со знаењето на умот. Денес е голем бројот на интелегентни луѓе кои се рамнодушни спрема верата и многумина ја мешаат со суеверието. Сега важи паролата дека само со образование и наука ќе се…

Halloween

Кошмарот наречен Halloween

Halloween – празник на нечистите сили, кој нашите најмили и најмлади го одбележуваат во ноќта спроти 1 Ноември. Но за да можеме да ја разбереме суштината на ова безумно празнување, ние мораме да ги допреме неговите корени. Празникот своите корени…

Вредност

За справувањето со простотијата

Неспорно е дека сме некултурни, невоспитани, необразовани, дека се восхитуваме на секаков евтин (но и скап) кич, дека турските сапуници ни стануваат мерка за стварноста и вредностите, дека во кафаните ечи турбо-фолк, дека на празниците и свеченостите го оставаме зад…

Етичка припадност

Жигосување: Сакаат да ни вградат чипови за подобро да управуваат со нас?!

Една од најпопуларните теории е дека во иднина ќе можат да ги контролираат луѓето, користејќи технологија на чипови. Развојот на технологијата им овозможува такви сценарија ... Прво вградија чипови во добитокот, потоа во домашните миленичиња па во затворениците. Моментално им…