Ознака:Реставрација

Настани

Стражарницата и чешмата на влезот во Рајчица со нов разубавен лик

Деновиве, после повеќе од една година реставраторски активности, на голема радост на нашиот возљубен Старец, Архимандрит Партениј и на монашкото сестринство на Свети Георгиј Победоносец, најпосле е завршена обновата на манастирската стражарница во Рајчица, заедно со прекрасната чешма што се…

Настани

Реставрирано најстарото Евангелие во Бигорски

Откако пред неколку години во два наврати беше извршена реставрација на старопечатени книги и ракописи, овие денови заврши реставрацијата на најстарото Евангелие од книгохранителницата на Бигорската Обител. Според натписот на почетокот, Евангелието е печатено во градот Москва, во 1703 година,…

Настани

Реставрирано старо манастирско писмо

Историјата како појава не претставува само некаков безличен збир на податоци што се однесуваат на минатото, мртви слова за мртвите нешта. Во својата суштина, таа е нешто многу повеќе од тоа; оваа наука дарувана од Бога, правилно разбрана, е еден…

Настани

Реставрирани стари книги од Бигорската книгохранителница

Нашето книжевно богатство е сведоштво за нашето битисување во овој свет. Тоа во себе ја носи таинствената порака на претците, скриена меѓу тие пожолтени страници, шепоти за нивните радости и таги, нивното страдање, борби, порази и победи, нивните стремежи вткаени…