Ознака:Ростуше

Богослужби

(Видео) Богојавление во Ростуше и на Радика

Оној што се облекува со светлина како со облека, заради нас прифати да биде како нас, денес се облекува со Јорданските води, Самиот Он немајќи потреба од очистување, туку нам преку Себе да ни устрои обновување. О чудо! Без оган…

Богослужби

Го празнуваме, Чиста, твоето свето раѓање…

„Денес, луѓе, стана почетокот на нашето спасени, зашто претскажаната од древните поколенија, Мајка и Дева, и прибежиште Божјо, се раѓа од мајка неплодна; цвет и жезол од коренот Јесеев изникна. Нека се радува Адам праотецот и Ева со радост нека…

Богослужби

Богојавленско радование

Оној што се облекува со светлина како со облека, заради нас прифати да биде како нас, денес се облекува во јорданските води, Самиот Он немајќи потреба од очистување, туку нам преку Себе да ни устрои обновување. О, чудо! Без оган…

Богослужби

Прославен празникот „Рождество на Пресвета Богородица“ во храмот во село Ростуше

Од Ана денес изникна цвет, билка од Бога дадена – Богородица, на луѓето спасение, зашто од неа надумно се роди Создателот, Кој, како добар, со Својата добрина ја очистува Адамовата нечистотија (Стихира на Господи повикав, на Мала Вечерна) Денес Црквата…

Богослужби

Богојавление – празник на благодатта

Кога со Твоето јавување ја просветли вселената, тогаш побегна соленото море на неверувањето, и Јордан што течеше надолу се врати назад, нас издигнувајќи не кон небесата. Но со височината на Твоите божествени заповеди сочувај нѐ, Христе Боже, по молитвите на…

Слова на архимандрит Партениј

„Раѓањето Твое, Богородице Дево, радост ѝ возвести на целата вселена“

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за празникот Рождество на Пресвета Богородица, изговорено на Светата Литургија во храмот на Пречистата во с. Ростуше   или мои, слушнавме пред малку од тропарот на денешниот празник - Рождество на Пресвета Богородица, едни…