Ознака:Света Гора

Вести од светот

Американецот Даглас што стана православен Димитриј

Даглас Литл и јеромонах Јаков Симонопетриец Света Гора за познатиот американски фотограф Даглас Литл (Douglas Alfred Demetrios Lyttle) не беше само место на вдахновение за неговото уметничко творештво. Беше ковчег на Православието каде што се вдлабочуваше во своите духовни потраги…

Вести од светот

Документарен филм: Православната мисија на Григоријат во Колоези – Конго

Пред неколку дена го објавивме со македонски превод краткиот документарен филм за животниот пат и делото на архимандрит Георгиј Капсанис, игуменот на светогорскиот манастир Григоријат. Главното дело и мисија на старец Георгиј, како и на секој Христов духовен воин, беше…

Настани

Поклонение во Гората на Светиите

Гората која малку ја запознавме ама многу ја возљубивме... Митр. Арголидски Нектариј Постои на светот една земја, или, подобро кажано, едно парче небо на земјата, навистина, по површина не толку големо, но по содржина и дух преголемо. Во таа небесна…

Поучни словa

За духовната борба – III дел

Кога лукавиот ќе затропа на нашите порти, ако му отвориме, тој целиот црн, што ќе ми даде? Што ќе донесе во мојот дом? Тој е смрдлив и ако не му отворам ќе се ослободам од тој смрад, и нема да…