Ознака:светост

Слова на архимандрит Партениј

Патот кон светоста

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на 25-та недела од Педесетница, во манастирската трпезарија енеска, мили мои, од Светото Евангелие на Литургијата ја чувме прекрасната приказна за добриот Самарјанин (Лука 10,25-37), што Господ Исус Христос им ја раскажал на…

Поучни словa

Некој свештеник од 20-от век

Го видов ненадејно во одајата со 65-70 кревети, среде еуфоријата која ја прават 70 луѓе кога се собираат и се стискаат во еден мал простор. Од големите прозорци оградени со железна ограда влегуваше многу светлина. Беше утро, околу 9 часот,…

Поучни словa

Светоста е должност на секој христијанин

Но по примерот на Светиот, Кој ве повика, и вие самите бидете свети во ситеваши постапки. Зашто е напишано:„Бидете свети, бидејќи Јас сум свет“ (1 Петр. 1:15-16) Во земните царства, народот особено ги уважува луѓето коишто му се блиски на…

Битие

Степени на духовно совршенство

Најголемата цел во изградувањето на сопствената светост, поради која и сме повикани во Царството небесно, е токму богоподобието, за кое што сме создадени, а кое се состои во тоа, да бидеме совршени, како што е совршен нашиот Отец небесен (Матеј,…