Ознака:Св Пајсиј Светогорец

Поучни словa

Љубов

Духовната љубов е повозвишена од љубовта што ја имаат браќа по тело, затоа што овде станува збор за сродство во Христа, а не по мајка. Оние кои ја имаат оваа чиста (изворна) љубов, полни се со добрина, зашто во себе…

Вести од светот

Св. Пајсиј Светогорец прогласен за заштитник на воените армиски комуникациски трупи

Свештениот Синод на Грчката Православна Црква, во текот на заседанието од 1 - 2 ноември 2017 година, под претседателство на Архиепископот Атински и на цела Грција Јероним, донесе неколку важни решенија: Имено, беше одлучено да се одобрат нови литургиски текстови,…

Поучни словa

За слободата на младиот човек

Светиот Старец Пајсиј Светогорец особено многу ги сакал децата и младите. Во една своја прилика, во врска со изборот на нивниот вистински животен пат, тој ја истакнал слободата, велејќи: „Понекогаш, кога во разговорот со младите кои се занимаваат со прашањето…

Вести од светот

Чудо на светите Пајсиј и Порфириј го вратија момчето во живот

Грчки медиуми соопштија за две чуда на светите Пајсиј Светогорец и Порфириј Кавсокаливит. Имено на 22 април 16-годишниот Димитриј Николопулос паднал од базен на покривот во градот Ксанти и осум дена поминал во кома. Лекарите на главната болница во Кавала…

ноември

Св. мч-ца Параскева – Петка Икониска; св. Димитриј Ростовски

28 OКТOМВРИ 1. Св. маченичка Параскeва - Пeтка. Рoдeна вo градoт Икoнија oд бoгати и христoљубиви рoдитeли. Пo смртта на свoитe рoдитeли, дeвoјката Параскeва пoчнала да гo раздава свoјoт имoт на бeднитe и сирoмашнитe сè вo имeтo на Христа Гoспoда.…