Ознака:Смирение

Поучни словa

Гордост и Смирение XII дел – Заклучок

(Дванаесети дел) ЗАКЛУЧОК Пред нашите очи, љубезни читатели, се двата главни патишта на животот: гордоста и смирението. Можеби ќе се најдат и такви луѓе кои, откако ќе го прочитаат изложеното, ќе одмавнат со раката и потценувачки ќе речат: "Глупости!..." Ќе…

Поучни словa

Гордост и Смирение XI дел – Лицемерното смирение

(Единаесети дел)   Лицемерното смирение Покрај вистинското смирение постои уште и лажливо смирение. Тоа е суетното "смирение", кое постојано се обѕрнува за да види дали го забележуваат. Тоа е гордоста, преоблечена во смирени алишта. Однадвор тоа има само вид на…

Поучни словa

Старец Пајсиј – За гордоста

Не е најгорд оној што надмено се фали, туку оној, што се фали дека е многу смирен. Оној што се оправдува себеси додека греши, од своето срце прави скривница за демоните и ќе продолжи да греши уште повеќе и ќе…

Поучни словa

Гордост и Смирение X дел – Парадоксот на смирението

(Десети дел)   Парадоксот на смирението Со смирението е поврзан еден чуден парадокс: колку човекот станува подобродетелен, толку погрешен се чувствува! Но, не го гледаме ли истиот парадокс и кај гордоста, само свртен кон страната на гревот?! Колку повеќе човекот…

Поучни словa

Гордост и Смирение IX дел – Големината на смирението

(Девети дел)   Големината на смирението Паднатиот и потемнет човечки разум успеал да преврти се со главата надолу. Најпогубителниот порок, од кого потекнуваат сите останати гревови - гордоста, човекот го издигнал во култ, а нај спасителната добродетел, од која се…

Поучни словa

Гордост и Смирение VIII дел – Степени на смирението

(Осми дел) Степени на смирението Како што гордоста има три степени, така и смирението има три степени. Но, степените на гордоста го искачуваат човекот нагоре за да го урнат, а степените на смирението слегуваат надолу, за да го издигнат човекот.…