Ознака:трпеливост

Поучни словa

Трпение

Ах, што да ви кажам сега? Да ви го кажам и тоа, макар што тоа е една од тајните на мојот живот, но заради вашата љубов, да речам, и бидејќи вие сте внучиња мои, ќе ви го кажам. Егземата што…

Поучни словa

Старец Гавриил Карејски за трпението

Ве молиме да ни кажете нешто за трпението? Значењето и вредноста на трпението се огромни. Со трпение спасувајте си ги душите. И, којшто ќе истрпи до крај, ќе се спаси. Што и да ни се случи треба да имаме трпение,…

Поучни словa

За трпеливоста и добродушноста

Како да ги добиеме и да ги запазиме трпеливоста и добродушноста? – Вистинската трпеливост и добродушност не можеме да ја придобиеме, ниту да ја запазиме без смирувањето на срцето. Кога трпеливоста ќе излегува од овој извор, тогаш нема да ни…

Поучни словa

Вторник од Петта седмица на Великиот Пост – За безгневието и кротоста

Св. Јован Лествичник Почеток на безгневието е молчење на устата кога срцето е возбудено. Средината е молчење на мислите при мало вознемирување на душата. А врвот, пак, непоколеблив мир и покрај тоа што дуваат нечисти ветрови. Ако знак на најдлабока…