Ознака:Христовата светлина

Поучни словa

Христијанството е извор на животворна светлина

Религијата е суштествено својство на човечкиот дух. Излишно е да се спори за таа психолошка вистина. Не е без сила тврдењето на Плутарх дека тој на земјата не наишол на народ без религија. Дури и отворените безбожници не се лишени…

Слова на архимандрит Партениј

Преку подвигот на љубовта ја стекнуваме Христовата светлина

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во манастирот Пречиста Кичевска, на првата Литургија со новото пречистанско сестринство Мили мои, некако спонтано, но според чудесната и неискажлива Божја промисла, се случи токму на овој ден, кога се слави споменот на…