Mrekullitë e Shën Gjonit në Bigorski nuk ndalen

Përfaqësuesi ynë qiellor, Shën Gjon Pagëzori, vendosëm të ndajmë me ju disa mrekulli të tjera të këtij “njeriu qiellor dhe engjëlli në mish”, që ndodhi së fundmi, si një lloj aludimi dhe ftese për festën e tij të ardhshme. Sepse ai, në ditën e shpërnguljes së tij në amshim, është i pranishëm me hir të veçantë përmes ikonës së tij të lavdishme e të mrekullueshme Bigorski dhe përmes relikteve të tij të shenjta që ruhen në manastir, dëgjon dhe përmbush lutjet e atyre që e thërrasin me dashuri e besim; është dita kur “më i madhi ndër të lindurit nga gratë” derdh hirin e tij të dhënë nga Zoti mbi të gjithë ata që kujtojnë vuajtjet e tij të nderuara me falënderime dhe lutje. Dhe kur çdo njeri gëzohet pa masë kur do të vizitohet nga miqtë e tij të dashur në ditën e solemnitetit të tij, atëherë sa më shumë shenjtorët e Zotit i duan ata që i nderojnë! Lutjet e Shën Gjon Profetit, Pararendësit dhe Pagëzorit qofshin me ju të gjithë!


Ikona e Shën Gjon Pagëzorit, Manastiri Bigorski, shekulli i 17-të

Shën Gjoni sjell në jetë një çift të martuar pa fëmijë pas 5 vitesh

“Mirëmbrëma,

Dua të ndaj mrekullinë tonë, një mrekulli pas lutjeve tuaja. Po ju shkruaj me lot gëzimi…

Unë dhe bashkëshorti im kemi 15 vjet bashkë, 5 vjet të martuar; ne u përpoqëm për një kohë të gjatë për një fëmijë, dështimi vazhdimisht çoi në momente të pambrojtura për shpirtin. Çdo muaj një zhgënjim i ri. Në të njëjtin moment në kokë më kalonin vetëm mendimet: “Dua të shkoj në Bigorski…”.

Ne po përgatiteshim për një sekondë in vitro. Rastësisht, para se të fillonim procesin, kishim të ftuar të cilët, ndërsa ishin në shtëpinë tonë, morën një telefonatë (telefonatë nga Bigorski, u thirrën të shkonin të nesërmen, të merrnin një bekim nga At Partenij për një dasmë). Pasi mbaruan telefonatën, vetëm më panë dhe më thanë nesër do të vish me ne! Nuk e di a e kam fjetur natën, herët në mëngjes u nisëm me padurim, arritëm në manastir, të dy po dridheshim, kishim një ndjenjë të papërshkrueshme.

Na pyetën nëse donim një lutje përpara ikonës së mrekullueshme. A duam?! Nuk mund të prisnim. Me bekimin e Plakut të Manastirit, Ipeshkvit Partenij, njëri prej baballarëve me lutje para ikonës së Shën. Gjoni vetëm e forcoi shpresën tonë.

Procedura filloi me të njëjtën terapi që nga e para in vitro, me të cilën mora 9 vezë, tani ishin vetëm 3, kështu që në fund ishin 2. Mendimi pozitiv më drejtoi, vaji i shenjtë ishte në duart e mia rreth ora (dhe ende është).

Ishte 7 Prilli, Shpallja e Shën Mërisë. Më pas mora lajmin më të bukur: mbaj një jetë të re brenda meje, një tjetër zemër e vogël rreh brenda meje.

Ne morëm djalin tonë. Mrekullia quhet Zjarr.

Lumturia jonë nuk ka fund, falënderoj Zotin dhe Pagëzorin e tij çdo ditë.

Dëshira plotësohet, zemra është plot.

Bigorski me monastizmin e tij është diçka e veçantë për ne.

Ju përshëndes dhe presim ditë të ngrohta për t’ju vizituar!

Me respekt,

LJ.”

(Letra e marrë në adresën e emailit të manastirit bigorskim@gmail.com më 26 dhjetor 2021)


Ikona e Shën Gjon Pagëzorit dhe Shën Nikollës mrekullibërës, e punuar në teknikën e gravurës, shekulli XIX.

Shën Gjoni shëron një grua me kancer të cilës i kishin mbetur vetëm pak muaj jetë

“Mirëdita, baba, dhe Zoti ju bekoftë të gjithëve!

Kur besimi ynë në Zot është aq i madh sa vullneti ynë për të jetuar, sepse jeta është dhënë nga Zoti, mrekullitë ndodhin, mrekullitë e Zotit. Në dhjetor 2015, në moshën 38-vjeçare, u diagnostikova me kancer në mushkëri. Mjekët na thanë se duhet të përgatitemi për më të keqen, sepse vdekja ka më shumë gjasa sesa shërimi. Unë shkoja në Manastir-Shkup çdo tre javë për të marrë kimioterapi për tetë orë.

Pas një viti më bënë një skanim kockash dhe doli që kanceri ishte përhapur. Kam pasur ndryshime të vertebrave të kraharorit dhe mesit. Kur shkova në Shkup më thanë se me këtë diagnozë më kanë mbetur edhe 6-12 muaj jetë. Nuk e di si, por e pranova dhe i thashë mjekut: ‘Doktor, këtë e di vetëm Zoti.’ Erdha në Manastir, blemë një varrim dhe vazhdova jetën time. Lutesha çdo ditë – duke gatuar, duke u larë, sa herë që mundesha, bëja lutjet në kokën time: Ati ynë, lutja Jezus, lutjet për Nënën e Zotit, madje ndonjëherë bëja lutje vetë; por ishte e rëndësishme sepse u luta me shpirt. Vazhdova me kimioterapinë, por ishte edhe më e vështirë: nuk kisha fare forcë, kisha shumë dhimbje dhe sa më shumë më dhimbtë, aq më shumë e ndjeja Zotin, aq më shumë besoja në Zot, se…

Arritëm para manastirit. Pamja që pashë ishte e njëjtë nga ëndrra. Vrapova si i çmendur, nuk e di nga më erdhi ajo forcë. Pashë burimet me koka dragoi, u kryqëzova dhe thashë me vete: “Ti, Më i Larti, më thirre këtu; te lutem me jep ilaç”. Piva ujë dhe u lava nga çezmat. Manastiri ishte i njëjti nga ëndrra. Gjithçka ishte e njohur për mua, sikur të kisha qenë qindra herë atje. Kishte shumë njerëz atë ditë – pa e ditur se kishim arritur në të vërtetë lavdinë e manastirit. Një murg po bëhej murg atë ditë. Hymë në tempull, u luta me shpirt e zemër, duke besuar se Shën Gjoni do të më ndihmonte.

Pas disa muajsh, ata bënë një tjetër skanim për kontroll dhe mrekulli! Nuk kisha asgjë në kockat e mia! Gjithçka ishte e pastër, të gjithë u habitën, më pyetën se çfarë kisha marrë vetë dhe nuk u kisha marrë asgjë njerëzve. Kam marrë vetëm një bekim nga Shën Gjoni në Bigorski, nga gjyshi Partenij që e di që lutet shumë për ne, nga baballarët murgj dhe kam pirë nga uji i tij. Lutesha çdo ditë dhe falënderoja Zotin. Këtu dhe sot, 7 nëntor 2021, jam sërish në Shën Gjon Bigorskit, erdha të falënderoj Zotin, sepse kur mjekët më lanë vetëm gjashtë muaj jetë, Zoti mëshiroi dhe iu përgjigj lutjeve të mia.

Besoni, njerëz, në Zot, besoni në besimin tonë të krishterë, besoni në Zotin tonë Më të Lartit dhe besoni në mrekullitë e Zotit në Manastirin e Shën Gjon Bigorskit.

Zoti ju bekoftë!

Katerina nga Bitola.”

(Deklaratë personale e Katerinës, e cila me kërkesën tonë e ka shkruar në një mesazh dhe na e ka dërguar më 8 nëntor 2021).