Koncerte shpirtërore

Më 5 prill 2012 u zhvillua një ngjarje e mrekullueshme dhe e pazakontë shpirtërore-muzikore, e cila në mënyrë të pazakontë dhe tërheqëse arriti t’i sjellë besimtarëve tanë përjetim unik dhe të thellë të adhurimeve të javës së agjerimit. Përkatësisht, pak para fillimit të Javës së agjerimit, në Sallën universale të Shkupit, u mbajt koncerti shpirtëror i Pashkëve i quajtur “Jehona e Pashkëve”, në nderim dhe kujtim të vuajtjeve shpëtuese të Krishtit dhe Ringjalljen e Tij të lavdishme. Në koncertin e organizuar nga manastiri i shenjtë Bigorski dhe miqtë e tij, u interpretuan disa këngë karakteristike nga adhuruesit të Javës së agjerimit dhe këngës kishtare.

Për këtë koncert, për herë të parë në historinë e muzikës maqedonase, është bërë orkestrimi i këngëve të lashta ortodokse lindore nga kompozitori dhe profesori ynë i shquar, z. Zhivojin Glishiq, i cili ka punuar në këtë vepër për një kohë të gjatë. Në interpretimin e melodive të njohura morën pjesë Filarmonia Maqedonase, këngëtari ynë i njohur i estradës Llambe Allabakovski, murgesha Kasijana nga manastiri në Rajçiicë dhe kori i pranë Kishës Ortodokse Maqedonase. Manastiri i Bigorskit së bashku me bashkëpunëtorët e tij ia kushtoi këtë koncert Kishës së tij Mëmë – Kryepeshkopatës së lavdishme dhe më të shenjtë të Ohrit, duke e uruar për jubileun 45 vjeçar: rivendosjen e autoqefalisë në pamjen e KOM-it.

Mesazhi i këtij eventi muzikor jehoi aq fuqishëm dhe për një moment përcolli disponimin e Pashkëve në mbarë vendin tonë, duke përgatitur popullin tonë për shërbimet e adhurimit në shtatë ditët e ardhshme. Ajo që ishte shumë e rëndësishme ishte hapja dhe pritja e mrekullueshme nga ata që e dëgjuan këtë këngë hyjnore, ndoshta për herë të parë. Ishte një gëzim i vërtetë të shihje fytyrat e tyre rrezatuese, lotët në sytë e tyre, buzëqeshjet dhe shpresën që jehonte në fjalët e tyre ndërsa shkëmbenin përshtypjet e tyre të gëzueshme. Falënderojmë Zotin për këtë vizitë të bekuar qiellore, e cila atë vit në mbarë kombin ngjalli një dëshirë të fortë për të cilën shkëlqeu në pritjen e Paskës së Shenjtë.

***

Vitin tjetër, më 24 prill 2013, sërish para Javës së agjërimit, besimtarët patën mundësinë të ndjekin koncertin e dytë të këtij lloji me titull “Vuajtjet e Zotit”, me interpretimin e këngëve karakteristike nga adhuruesit e Javës së agjërimit. Këto ishin vargjet e së Hënës së Madhe: “Zoti duke shkuar për të vuajtur vullnetarisht”, kënga kishtare e tri ditëve të para të Javës së agjërimit: “Ja, dhëndri vjen në mesnatë”; artikull nga e Premtja e Madhe dhe e Shtuna e Madhe, mes tjerash edhe “Sot ri varur në një pemë”; këngë kishtare të zgjedhura nga tre artikujt e vajtimit të Krishtit, të ndërthurura me lexime të këngëve kishtare prekëse nga Libri i agjërimit, si dhe kënga kishtare e ringjallur. Në këtë shfaqje morën pjesë: këngëtari ynë i njohur i estradës Dimitar Andonovski, murgesha Kasijana nga manastiri i Rajçicës, kori i familjes së shenjtë Bigorski, si dhe e ftuara speciale Nektaria Karanxi nga Greqia, të gjithë të shoqëruar nga tingujt e bukur të Filarmonisë së Maqedonisë.

Moderator i kësaj eksperience të pazakontë muzikore ishte aktori ynë i njohur, Vllado Jovanovski. Autor i ciklit “Vuajtjet e Zotit” është kompozitori Vlladimir Dimovski. Këtë herë manastiri Bigorski, së bashku me bashkëpunëtorët e tij, koncertin ia kushtoi dy përvjetorëve shumë të rëndësishëm: 1700 vjet nga botimi i Ediktit të Milanos, i cili i jep besimit të krishterë liri dhe 1150 vjet të Misionit të lavdishëm moravian të vëllezërve të shenjtë Kirilit dhe Metodit, mësues dhe arsimtarë gjithësllavë.

Populli ynë i devotshëm e përqafoi edhe një herë me dashuri mundësinë për të lavdëruar Zotin në një mënyrë kaq melodike. Zemrat e të gjithë të pranishmëve në Sallën Universale të mbushur plot me njerëz, si dhe atyre që ndoqën transmetimin drejtpërdrejt nga shtëpitë e tyre, u bashkuan në të njëjtin gëzimkrishtor që ringjall, i cili dukej sikur e lyente qytetin me ngjyra më të hareshme dhe përhapte kudo mesazhin të cilin Nëna jonë e Shenjtë – Kisha e përhapi përmes kësaj përvoje shpirtërore muzikore. Dhe mesazhi buronte nga çdo varg që përmes melodive të bukura bizantine, mesazh, që, ja, është afruar koha që përmes adhurimeve të Javës së agërimit që po vjen të kujtojmë Vuajtjet e Shpëtimtarit tonë të dashur dhe për ta lavdëruar Atë me mirënjohje, duke mos e përçmuar sakrificën e Tij. Mirëpo mesazhi i dërguar nga e ftuara jonë e nderit nga Greqia, këngëtarja e njohur e këngëve bizantine dhe tradicionale, zonja Nektaria Karanxi, performanca e së cilës i gëzoi të gjithë dhe u prit me admirim dhe duartrokitje të forta, bëri jehonë më të fortë. E prekur nga dashuria e treguar, ajo iu drejtua të pranishmëve në sallë dhe falënderoi sinqerisht për pritjen e ngrohtë, me një falënderim të veçantë për plakun tonë, Arkimandrit Parthenij, i cili ftoi këtë këngëtare të njohur greke të marrë pjesë në koncert dhe u kujdes për mikpritjen e saj në vendin tonë. Kjo ishte shfaqja e parë të nderuarës, zonjës Karanxi në vendin tonë dhe duke pasur parasysh autoritetin e saj të madh në rrathët kishtare në Greqi, por edhe në të gjithë Ortodoksinë, si ambasadore e muzikës bizantine, pjesëmarrja e saj në koncert u perceptua si një hap i madh drejt afrimit të kombeve.